OSZMI: Magyar nyelvű színjátszás Petőfi korában, 1823–1849

Magyar nyelvű színjátszás Petőfi korában: november végéig látogatható a kiállítás

November 30-ig látogatható a Bajor Gizi Színészmúzeum kiállítása: a 10. Színházi Olimpia keretében április 21-én megnyílt tárlaton a magyar színjátszás 1823 és 1849 között történetét mutatják be.

A kiállításban megismerhetjük a magyar színjátszás 19. század első felére jellemző struktúráját, a reformkor politikai célkitűzéseit segítő kezdeményezéseit, a színjátéktípusokat, szerepköröket, a játszóhelyeket, a társulatok szcenikai lehetőségeit, az ekkor használt gesztusnyelvet, a színészek társadalmi megítélését.

Ennek bemutatásához a kiállítás készítői Petőfi verseit is felhasználták. Céljuk az, hogy megidézzék az 1823–1849 között már működő kőszínházakat, felvillantva azok előzményeit is.

Petőfi színházi életrajzát ezzel az idealizált képpel ütköztetve a kiállítás a magyar színjátszás e korai korszakáról kíván valós képet felrajzolni. A kiállítás látványterve Mira János Jászai-díjas díszlettervező munkája.

További cikkek
synergy logo
Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében látható. A Fesztiválról Venczel Valentin gondolatait osztjuk meg.
cartea-lui-ruth-7
A Rúth könyve azoknak a fájdalmáról szól, akik a háború elöl menekülve, családjukat hátrahagyva új világba költöztek. A bukaresti Állami Zsidó Színház előadása október 2-án látható.
Comédie Francaise - fotó: Jan Versweyveld
Molière halhatatlan Tartuffe, avagy a képmutató című művének XIV. Lajos által cenzúrázott, háromfelvonásos változata kel életre a Comédie Francaise társulatának előadásában október 7-én este és október 8-án délután a 10. MITEM keretében.