Pályi János: Vitéz László

Muzsikáló Bábok Háza –  Jön a Bábművészeti Világtalálkozó záróünnepe

Június 30-án a hazai és a nemzetközi bábművészek legizgalmasabb produkcióit bemutató óriási bábos forgatag várja egész nap a családokat a Magyar Zene Házában Muzsikáló Bábok Háza címmel. A rendezvényt a 10. Színházi Olimpia keretében hívták életre, ez a Bábművészeti Világtalálkozó záróünnepe. Mutatjuk a részletes programot!

A hazai és nemzetközi bábelőadások mellett óriásbábok, óriáscsigák, óriáshalak népesítik be a helyszín tágabb környezetét, lesz szabadtéri kiállítás és filmvetítés is. A Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán az ingyenes rendezvényen egymást követik a magyarországi, vidéki bábszínházak és külföldi meghívott előadók produkciói reggel 9 órától az egész nap folyamán egészen a 21.30-kor kezdődő Tűzparádéig.

Az eseményre a bábszínházakat reprezentáló installációkat építettek a Magyar Zene Háza impozáns épülete köré, ezek az un. Papírkenuk egymást követve, időnként szimultán, kis interaktív programokat, játékokat mutatnak be a közönségnek.

Az egy napos rendezvény célja, hogy különleges, forgatagszerű családi programmal ajándékozza meg a budapesti közönséget, valamint a 12 vidéki „kőszínház”-bábszínház bemutatkozzon a fővárosban. A program nem csak a gyermekeknek szól, hanem az egész családnak, kicsiknek, nagyoknak, babácskáknak és nagymamáknak nagypapáknak is.

A nap folyamán olyan neves bábszínházak mutatkoznak be, mint az olasz Salvatore Gatto, aki egy 16. századra visszanyúló Pulcinella-történetet hoz Budapestre, vagy a cseh, spanyol és magyar művészek által alapított prágai Karromato Műhely, akik a 19. századi klasszikus európai marionett színház misztikus világát tárják elénk.

Salvatore Gatto

A hazai bábművészet kiválóságai közül többek között láthatjuk Sarkadi Bence sokszorosan díjnyertes egyszemélyes marionett-produkcióját, amely bejárta a világot Egyiptomtól Ausztráliáig, Indiától Dél-Koreáig, Kolumbiától Kanadáig, és nem maradnak el az olyan bábklasszikusok sem, mint Vitéz László figurája, amely Pályi János előadásában elevenedik meg.

A Bóbita Bábszínház és a Szegedi Bábszínház közös produkciójában Robin Hood történetét láthatjuk, de itt lesz a Mesebolt Bábszínház és a MárkusZínház, előbbi a Fabatkák kertje című produkcióval, utóbbi pedig Az égígérő fa klasszikus meséjét eleveníti meg a Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán, ahol az előadások előtt és között a Bábművészeti Világtalálkozó eseményeiről és a XXI. századi magyar bábművészetről láthatunk majd vetítéseket.

A Magyar Zene Háza tágabb környezetében is ünnepel a Világtalálkozó: a Dózsa György út felől óriásbábosokérkeznek a szabadtéri színpadhoz, majd életre kel egy óriáscsiga, de velocipéden száguld majd a Tűzmadarak újcirkusz is és a bolgár Fireter és Tűzmadarak közös, sötétedés utáni látványos Tűzparádéját is érdemes lesz megvárni azoknak, akik ellátogatnak az ingyenes, családi rendezvényre.

A Papírkenuk interaktív installációiban olyan előadókkal találkozhatunk majd, mint a Kabóca Bábszínház, a Griff Bábszínház, vagy Fabók Mancsi többek között, és velünk lesz Gulyás László, a Ziránó Színház, a Vojtina Bábszínház és Lehőcz Zsuzsa-Takács Dániel párosa is. Történeteik, meséik magával ragadják nemcsak a kicsiket, hanem a család minden tagját.

A Papaírkenuk vitorlaszerű, egy-egy bábszínházat reprezentáló installációi nem csupán látványosságként és játéktérként funkcionálnak, hanem kiállító-felületeiket nézve átfogó képet kaphatunk a magyarországi bábszínházak történetéről és a magyarországi szabadtéri-vásári bábjátszás nagy korszakairól is.

Tűzmadarak

MAGYAR ZENE HÁZA SZABADTÉRI SZÍNPADÁN:

 • 9.00 Vetítések a Bábművészeti Világtalálkozó eseményeiről. Textúra képek. Később a szünetekben is.
 • 10.00 Mesebolt Bábszínház – Fabatkák kertje
 • 11.30 Pályi János – Vitéz László
 • 13.00 Sarkadi Bence – Világjáró marionettek
 • 14.00 MárkusZínház – Az égigérő fa
 • 15.30 Salvatore Gatto: Pulcinella
 • 16.30 Sarkadi Bence – Iliya Magalnyk: HIBRID
 • 17.30 Karromato – The Wooden Circus
 • 19.30 Bóbita Bábszínház – Szegedi Bábszínház – Robin Hood
 • 21.00 Textúra koncertmozi – XXI. századi magyar bábművészet

ÓRIÁSBÁBOS, GÓLYALÁBAS MENETEK A VÁROSLIGETBEN

 • 9.30 Óriások menete a Magyar Zene Háza körüli sétányokon
 • 10.30 Fireter óriáscsiga vonulás a Magyar Zene Háza körüli sétányokon
 • 12.30 Velocipéd – Tűzmadarak újcirkuszi vonulása a Néprajzi Múzeumtól a Magyar Zene Házához
 • 16.00 Fireter óriáscsiga vonulás a Néprajzi Múzeumtól a Magyar Zene Házához
 • 18.00 Óriások menete a Néprajzi Múzeumtól a Magyar Zene Házához
 • 21.30 Tűzparádé – a fireter és a tűzmadarak közös produkciója

 

PAPÍRKENUK – INTERAKTÍV INSTALLÁCIÓK A ZENE HÁZA KÖRÜL

PAPÍRKENU JÁTSZÓTÉREN:

 • 11 óra Kabóca Bábszínház – Danny Bain: A fán lakó gyermekek
 • 12.30 Gulyás László: Egérparádé
 • 13.30 Griff Bábszínház: Ilók és Mihók és más bolondságok
 • 15.00 Ziránó Színház: Pulcinella kertészkedik
 • 16.00 Vojtina Bábszínház: Cirkusz minimusz
 • 17.00 Lehőcz Zsuzsa – Takács Dániel: Dobronka cirkusz világszám
 • 18.30 Fabók Mancsi: A székely menyecske
További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!