Szabadkai Népszínház Magyar Társulata: Három nővér

Nagy sikert aratott Sebestyén Aba rendezése Dunaújvárosban

A 10. Színházi Olimpia keretében mutatták be a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek házában Csehov Három nővér című darabját a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadásában: Sebestyén Aba rendezése hatalmas sikert aratott.

„A rendező nevét látva sejthető volt, hogy nem egy klasszikus, vontatott, unalomba hajló előadásra számíthatunk, annak ellenére sem, hogy rendezők és színészek oktatójaként Csehov szövegeivel nagyon is gyakran foglalkozik, ám 2021 szeptemberéig még nem jegyeztek a nevével előadást az orosz szerzőtől.” – olvashatjuk a Dunaújváros Online beszámolójában.

Sebestyén Aba randevúja Csehovval a kezeink közül kifolyó időt emeli a látótér központjába, körberajzolva önzéssel, kilátástalansággal, értelmetlen célokkal, banális okok miatt dőlő álmokkal, és sok-sok vággyal.

Mindezek mellett a legfontosabb, hogy megérezte a Kosztolányi fordítás zeneiségét, és azt is a fókuszba emelte, nem is akárhogyan!

A kritikában kiemelik, hogy érdemes az előadás azon – sokszor mellőzött – alkotóiról is beszélni, akik a színpadképért, a jelmezekért felelnek: Sós Beáta díszlete komor shakespeare-i világot idéz hatalmas, lekoszló boltíves idomaival, amiket mintha éppen felújítanák, fóliaborítás takar.

„A játéktér üzeneteinél direktebbek a jelmezek mondandói.” – olvashatjuk – „Együvé tartozás, jellem, állapot egyaránt kiolvasható a puszta öltözékből. Pontosabban a színekből. Rengeteg zöld, kevesebb fekete és ritka fehér tarkítja a színpadot. A zöld végtelen kínálata még tovább árnyalja a jellemábrázolást.”

Bár a darab színpadi megvalósítása teli van vígjátéki elemekkel, amiken ösztönösen nevet a közönség, a tapsrend alatt (ahol a közönség egy része állva ünnepelt), bizony sok könnyét törölgető nézőt lehetett látni, olyan erős a darab üzenete a fájdalmas magányról, a boldogság illúziójáról, reménytelenségről.

A teljes kritika a ide kattintva olvasható.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!