Fotó: Tobiasz Papuczys

Nehéz témákkal érkezik az Olimpiára Aurora Lubos

Aurora Lubos lengyel táncművész két rendezése is bemutatkozik a 10. Színházi Olimpián a Performing Poland projekt keretében az Artus Kortárs Művészeti Stúdió színpadán.

A Performing Poland projektje hét eredeti performance-t foglal magába, melyeket a Lengyelországban élő és alkotó művésznők új generációja – performerek, táncosok, színésznők, előadóművészek – talált ki és valósított meg.

Ennek keretében lép színpadra Aurora Lubos táncművész is, aki 1997 óta munkatársa többek között a Gdański Táncszínháznak, a Balti-tengeri Kulturális Központnak (ugyancsak Gdańskban), a Baltic University of Dance társulatának, a Dada von a Bzdülöw Színháznak, a Lift Klub Gdański Kultúrsziget-csoportnak. Emellett együttműködő partnere a Żak Gdański Klub és Szakszolgálatnak, amely a családon belüli erőszak áldozatainak rusocini segítő központjaként működik. 

Aurora Lubos

Több önálló performance szerzője és közreműködője: a Színházi Olimpia keretében a Tettek és az Üdvözlégy című produkcióival lép színpadra.

Tettek

Tettek a Polish Dance Platform produkciójaként készült el 2014-ben; azóta számos helyen bemutatták Lengyelországban és külföldön egyaránt, június 10-én 18 órakor pedig az Artus Kortárs Művészeti Stúdió színpadán láthatjuk majd.

Az előadás a családon belüli erőszak történeteit dolgozza fel; a témában olvasott levelek, valamint a zaklatásokat átélt emberekkel való beszélgetések hatására született meg. Főként a bántalmazás áldozatainak segítő központjaiban tartott művészeti jellegű órákra támaszkodik, amelyeken többnyire nők és gyerekek vettek részt.

„Lehetővé akarom tenni azoknak, akik nem tudnak felsikoltani önmagukért, hogy kezdjenek el beszélni. Beszélhessenek zaklatottságukról, tehetetlenségükről, a csend utáni vágyukról. Mindezt egymást követő cselekvések sorozataként dolgoztam ki – szövegtöredékekből, önfeltárulkozásokból, nyilvános kitörésekből, képekből.”

– mondta az előadásról a rendező, amelyre jegyek ide kattintva érhetők el.

Fotó: Tobiasz Papuczys

Üdvözlégy

Aurora Lubos 2019-ben Honorata Martinnal, Oskar Martinnal, Anna Domańskával és Emilia Orzechowskával megalapította az Arbuz Egyesületet – egy audiovizuális mobil stúdiót, amely a menekültek érdekében fejti ki tevékenységét. A menekültek helyzetére hívja fel a figyelmet az Üdvözlégy című performance-ával is.

„Érdekel az ember, aki teljes biztonságban tudhatja magát, de nem hajlandó elfogadni másokat, akik háború, konfliktus, elnyomás, halál vagy éhség elől menekülnek. Érdekel, hogy érzi magát valaki a konfliktusok, veszélyek és szenvedések helyzeteiben.

És mit érezne a jóllakott, boldog nyugat-európai ember ilyen helyzetekben, vagy mit érezne olyan emberek iránt, akiknek hétköznapi valóság az életért való küzdelem.

Nagyon sokan tartoznak ide, így csecsemők, gyerekek, fiatal férfiak és nők, párok, családok, idősek és fogyatékkal élők, akik együttesen képviselik az élet és az emberi sors minden egyes szakaszát, s akikkel már a közvetlen szomszédságunkban is találkozni lehet.” – olvashatjuk az előadás szinopszisában egy önkéntes segítő megjegyzéseit, aki a dobovai (Szlovénia) menekülttáborban dolgozik.

Az előadásra, amelyet június 11-én 19 órakor láthatunk az Artus Kortárs Művészeti Stúdió színpadán, jegyek ide kattintva még elérhetők.

Fotó: Tobiasz Papuczys
További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!