Négy – Fotó: Justyna Zadlo

Performing Poland – Lengyel előadások a MITEM programjában

Az Artus Kortárs Művészeti Stúdióban mutatkoznak be a MITEM fesztivál meghívására a lengyel Grotowski Institute művészei. Előadásaikat a Színházi Olimpia keretében Performing Poland címmel láthatjuk június 9. és 11. között.

A Performing Poland projektje hét eredeti performance-t foglal magába, melyeket a Lengyelországban élő és alkotó művésznők új generációja – performerek, táncosok, színésznők, előadóművészek – talált ki és valósított meg. Mindegyik performance olyan problémákkal foglalkozik, amelyekkel leírhatjuk a bennünket körülvevő szociális tér változásainak jelen állapotát, s amely még mindig nem kapta meg végleges formáját, ellenben úgy tűnik, mintha valami meghatározhatatlan, veszélyes irányba sodródna.

Anna Steller: Transportation

Június 9-én 18 órakor lép színpadra Anna Steller táncos, performer és koreogáfus, aki így ír előadásáról:

„A performance során a múlt eseményeivel és a jelen helyzetekkel kerülök viszonyba, megpróbálok más szemszögből közelíteni hozzájuk, hogy megtapasztalhassak egy különlegesen egzaltált érzést, egyensúlyozva a valóság és a látszat határán, a transz állapotában, miközben egyszerre vagyok önmagam és lépek párbeszédre a közönséggel.”

Az előadásra jegyek ide kattintva érhetők el.

Fotó: Justyna Zadlo

Marcin Herich: Négy

Június 9-én 20 órakor láthatjuk a  Négy című előadást, amely színpadi kompozíciók sorozata: négy meztelen női performer, valamint a mozgás, tér, hang és fény együttes hatása határozza meg. A performance két független lengyel színházi társulat, a katowicei Teatr A Part és a gdański Amareya koprodukciójában született meg a Teatr A Part vezetőjének, Marcin Herichnek a rendezésében.

Az előadásra jegyek ide kattintva érhetők el.

Fotó: Justyna Zadlo

Aurora Lubos: Tettek

Aurora Lubos június 10-én 18 órakor lép színpadra: az előadás a családon belüli erőszak történeteit dolgozza fel; a témában olvasott levelek, valamint a zaklatásokat átélt emberekkel való beszélgetések hatására született meg. Főként a bántalmazás áldozatainak segítő központjaiban tartott művészeti jellegű órákra támaszkodik, amelyeken többnyire nők és gyerekek vettek részt.

„Lehetővé akarom tenni azoknak, akik nem tudnak felsikoltani önmagukért, hogy kezdjenek el beszélni. Beszélhessenek zaklatottságukról, tehetetlenségükről, a csend utáni vágyukról. Mindezt egymást követő cselekvések sorozataként dolgoztam ki – szövegtöredékekből, önfeltárulkozásokból, nyilvános kitörésekből, képekből.”

Az előadásra jegyek ide kattintva érhetők el.

Fotó: Tobiasz Papuczys

Natalia Chylińska, Katarzyna Pastuszak: Anatómia

Natalia Chylińska és Katarzyna Pastuszak közös performanszát június 10-én 19:30-kor láthatjuk, amelyre jegyek ide kattintva érhetők el.

Az Anatómiában az alkotók egy anatómia óra közismert kliséit játsszák el. Megkérdőjelezik, mit képes látni a szem, milyen teret lát be a tekintet. Az érzékelést kiterjesztik az érzékeny fülre, egyúttal rögzítik a belső hangképek folyamatait is. Többszólamú anatómia után kutatnak. Az alkotók arra keresik a válasz, hogyan vetíthetjük ki pozícióinkat, és hogyan élhetjük meg önmagunkat – mint embert – nyitott folyamatként.

Anatómia. Fotó: Justyna Zadlo

Monika Wachowicz, Jarosław Fret: Sheol

Monika Wachowicz és Jarosław Fret színházi szeánszát két időpontban is láthatjuk: június 10-én 21 órakor, június 11-én 20:30-kor lépnek színpadra. 

A Sheol egyszerre színházi szeánsz és kortárs siratóének a halottakért és az élőhalottakért, a megszületettekért és a meg nem születettekért. Leereszkedés a csend mélységeibe a lélegzet, a hang és a hangzás vékony fonalán át; a csend, amely a mitikus Seolhoz hasonlóan eltakar és bezár, egyfajta fátyollá válik, melyen keresztül semmiféle érzés vagy kép nem tud áthatolni.

Az előadásra jegyek ide kattintva érhetők el.

Fotó: Tobiasz Papuczys

Aurora Lubos: Üdvözlégy

Szintén Aurora Lubos rendezésében láthatjuk június 11-én 19 órakor az Üdvözlégy című előadást, amelyre jegyek ide kattintva érhetők el.

„Érdekel az ember, aki teljes biztonságban tudhatja magát, de nem hajlandó elfogadni másokat, akik háború, konfliktus, elnyomás, halál vagy éhség elől menekülnek. Érdekel, hogy érzi magát valaki a konfliktusok, veszélyek és szenvedések helyzeteiben. És mit érezne a jóllakott, boldog nyugat-európai ember ilyen helyzetekben, vagy mit érezne olyan emberek iránt, akiknek hétköznapi valóság az életért való küzdelem.

Nagyon sokan tartoznak ide, így csecsemők, gyerekek, fiatal férfiak és nők, párok, családok, idősek és fogyatékkal élők, akik együttesen képviselik az élet és az emberi sors minden egyes szakaszát, s akikkel már a közvetlen szomszédságunkban is találkozni lehet.” [egy önkéntes segítő megjegyzései a szlovéniai Dobovai menekülttáborból]

Fotó: Tobiasz Papuczys

Monika Wachowicz: Morzsák

A Morzsák című előadás azt követően született meg, hogy Monika Wachowicz találkozott egy katowicei fogolytábor női fogvatartottjaival, amikor a művésznő első önálló performance-át, a V-t adta elő náluk.

Ez az élmény annyira élénken megmaradt Wachowiczban, hogy úgy döntött, újraéli az egészet: ezúttal csendben, ugyanakkor azokat az érzéseket is bekapcsolva a performance-ába, amelyeket egy októberi lengyelországi női sztrájk utcai tiltakozásai során tapasztalt.

Wachowicz előadását június 11-én 22 órakor láthatjuk, amelyre jegyek még elérhetők, ide kattintva.

Fotó: Artur Turek
További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!