Szarka Gábor: „A Madách Projekt az elmúlt évek törekvéseinek egyik csúcspontja” 

Szarka Gábort, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorát a 10. Színházi Olimpia keretében megszervezett Madách Projekt jelentőségéről kérdeztük. 

– A Madách Projekt fináléjaként június 23-án a Hajógyári Szigeten láthatjuk Az ember tragédiája egyedülálló feldolgozását. Mi ennek a projektnek a jelentősége?

– Egy fantasztikus nemzetközi művészeti projekt keretében négy kontinens tizenegy országának hallgatói érkeznek Magyarországra, hogy Madách Imre születésének kétszázadik évfordulóján bemutassák a szerző örökérvényű művét. A nagyszabású vállalkozás során Az ember tragédiája egy-egy színét adja elő az összes résztvevő nemzet a saját nyelvén, Vidnyánszky Attila rendezésében.

– Mit jelent a Színház- és Filmművészeti Egyetem és hallgatói számára, hogy egy ilyen léptékű nemzetközi projekt lebonyolítását végzik?

– A fiataloknak ez egy remek lehetőség arra, hogy megismerkedhessenek más nemzetek színészhallgatóival. Az elmúlt három évben sokat dolgoztunk azon, hogy a modellváltás után kiléphessünk a nemzetközi porondra, és elkezdjük kialakítani a kapcsolatainkat más országok hasonló képzőhelyeivel. Úgy gondolom, hogy az elmúlt évek törekvéseinek egyik csúcspontja ez különleges, egyedülálló projekt, amelyből később is profitálhatunk majd. Szeretnénk, ha nem is ilyen léptékben, de minden évben lenne folytatása a mostani összefogásnak.

– A Madách Projektet a 10. Színházi Olimpia programsorozatának részeként láthatjuk. 

– A projekt lebonyolítása nem jöhetett volna létre ennek a különleges rendezvénysorozatnak a támogatása nélkül. Nagyon büszke vagyok arra, hogy Vidnyánszky Attila – egyetemünk kuratóriumának elnöke, aki egyben a 10. Színházi Olimpia művészeti vezetője is – egy ilyen kezdeményezés élére állt, támogatta annak megszervezését. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy milyen hatalmas szervezőmunka áll a projekt hátterében. Reméljük, hogy azok a hallgatók, akik részt vesznek a Madách Projekt több hetes próbafolyamatán hazánkban, egy életre szóló élményt szereznek.

A Madách Projekt részleteiről bővebb információ ide kattintva.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!