Bodrogi Gyula, Udvaros Dorottya és Blaskó Péter
Bodrogi Gyula, Udvaros Dorottya és Blaskó Péter - fotó: Eöri Szabó Zsolt

„Színháztörténelmet írtunk” – Évadot zárt a Nemzeti Színház

Színháztörténeti jelentőségű programok, a pandémia után folyamatosan javuló mutatók, és az energiaválság okozta nehézségek egyaránt jellemezték a Nemzeti Színház elmúlt évadát – derült ki a június 26-án megtartott évadzáró eseményen. A teátrum szezonzáró társulati ülésén átadták a színház díjait is.

Összesen 389 előadást tartottak, 8 bemutató volt a Nemzeti Színházban a most zárult évadban – számolt be Vidnyánszky Attila vezérigazgató. A Jelen/Lét Fesztiválon 24; a MITEM-en 30 produkciót láthatott a közönség. A tájelőadások az előző évekhez képest jelentősen nőttek, 56 előadást vitt el a társulat belföldi helyszínekre, külföldön pedig 17 előadással szerepelt a Nemzeti Színház. A teátrum produkcióit több mint 102 ezer néző láthatta az elmúlt szezonban. Gyermek és ifjúsági eseményekből is több megvalósult. Mintegy kétezer kisgyermeket mozgattak meg a Kölyöknapok advent idején, az Ádámok és Évák ünnepén 350 diák vett részt, a színháztörténeti vetélkedőn 28 középiskolás csoport, és 320 egyetemistát tudtak bevonni a Csontváry Programba.

A társulat több tagja kapott rangos elismerést az évad folyamán, ezeket is felidézte Vidnyánszky Attila összefoglalójában. Nagy Mari és Horváth Lajos Ottó Kiváló Művész, Kristán Attila Érdemes Művész címmel, Ács Eszter Jászai Mari-díjjal lett gazdagabb, Udvaros Dorottya Budapest díszpolgára, és az évadzáróval egyidőben a Nemzet Színésze lett. Az ünnepség elején két elismerést is átadtak: a Soós Imre-díjat Herczegh Péter, a Szeleczky Zita-emlékgyűrűt pedig Katona Kinga kapta.

„A 2022/23-as évad csúcspontja a 10. Színházi Olimpia volt, színháztörténelmet írtunk” – emelte ki beszédében Vidnyánszky Attila. Ilyen léptékű eseménysorozat még soha nem volt Magyarországon. 400 társulat 7500 képviselője volt jelen ebben a hatalmas programsorozatban, hangsúlyozta a vezérigazgató, aki szerint világviszonylatban is ez volt a legnagyobb színházi esemény ebben az évadban. Ez a rendezvény egyúttal a világ legfontosabb színházainak sorába emelte a Nemzetit – mondta Vidnyánszky Attila. Nagyon sokat számít, hogy aki csak megfordult itt az elmúlt hónapokban, mindenki elismerőleg nyilatkozott a fogadtatásról, a kiszolgálásról – tette hozzá a direktor. Óriási teljesítményként értékelte Az ember tragédiája soknyelvű, nagyszabású előadását a Hajógyári-szigeten, valamint a Csíksomlyói passiót a fővárosi Szent István Bazilika előtt. Büszkén mondhatjuk, a 10. Színházi Olimpia azt is megmutatta a külföldieknek, hogy nagy kultúrnemzettel van dolguk – hangsúlyozta az igazgató. Hozzátette azt is, lesznek még ősszel kisebb utóeseményei a hatalmas rendezvényfolyamnak.

A Nemzeti Színház társulata új tagokkal is gazdagodott, a következőkben Szilágyi Ágota, Martos Hanga és Madácsi István is erősíti a társulat munkáját.

Az évadzáró végén átadták a társulati elismeréseket is. Németh Antal-díjat kapott Berettyán Petra, nemzetközi kapcsolattartó, Szörényi Éva-díjat vehetett át Katona Kinga színművész, a Sinkovits Imre-díjat Herczegh Péter színművész kapta. A Kulissza-díjat pedig idén először hárman vehették át: Kováts Karolina protokoll asszisztens, Kernács Péter rendezőasszisztens, valamint Szűcs Kata üzemeltetési asszisztens. Az Arany ugrókötél-díjat a legtöbbet beugró színművész kapja – idén ezt megosztva Berettyán Nándor és Kristán Attila vehették át. A Csurka László-díjat pedig a legjobb aranyköpésért ebben az évadban egy nézőnek ítélte a zsűri, a díjat Tóth László színművész vette át.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!