A 10. Színházi Olimpia záróeseménye (fotó: Mirkó István)

„Színháztörténelmet írunk” – ilyen volt a 10. Színházi Olimpia záróeseménye

A 10. Színházi Olimpia látványos záróeseménnyel fejeződött be június 24-én, szombaton. Aki ott volt, biztos, hogy nem felejti el ezt az egészen különleges Szent Iván-éjt. A Magyar Nemzet beszámolója.

Szombat estére a Margitsziget átalakult a csodák és az álmok földjévé. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója beszámolt arról, hogy Magyarországon soha nem látott nagyságú színházi eseménysorozat zárult le, amelyben 58 ország 400 társulata 750 előadást adott.

Színháztörténelmet írunk

– mondta a Nemzeti Színház igazgatója, majd hozzátette, hogy ezzel győzött a magyar kultúra.

A záróesemény meglepetése az „In memoriam Bartók”, Binder Károly és Varga Gábor improvizatív előadása volt.

Csodát éltünk meg ez alatt a pár hét alatt.

Ezek már Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójának szavai, aki elmondta, hogy nagyon büszke arra, hogy a 10. Színházi Olimpia állomásain elsőként lehetett jelen a cirkuszművészet. Beszámol arról is, hogy a cirkuszművészet generációról generációra átadott tudását, kulturális örökségét sokan megismerhették az elmúlt hónapokban.

A záróeseményen egy csodautazásra invitálják a nézőket a Margitszigeti Szabadtéri Színpad körüli parkba, ahol vetítés, lézershow és táncosok sokasága várta az előadásról kiérkező közönséget.

A 10.,Színházi Olimpia záróeseménye (fotó: Mirkó István)

Ifj. Simet László artistaművész is részt vett a záróeseményen. Áprilisban egy drótkötélen, 30 méter magasságban vitte át a Duna felett azt a színházi maszkot, amelyet 24-én, szombaton éjszaka szimbolikusan – egy tízméteres kötélpályán áthaladás után – átad Vidnyánszky Attilának, aki ezzel ünnepélyesen le is zárja a világszínházi eseményt.

Ifj. Simet László hangsúlyozza, hogy az egész magyar kulturális életnek egy kiemelkedő rendezvénye ez a megmérettetés.

Az én részemről, a cirkuszi szakma részéről nagyon örülök, mert most volt először az, hogy a cirkuszművészet is képviseltette magát ezen az eseményen

– nyilatkozta a világhírű artistaművész a Magyar Nemzetnek, aki arról is beszélt, hogy jó együtt látni a különböző előadóművészeteket, és azt is, hogy egyre több cirkuszi produkció nyit a színház felé.

Az előadás után a színházból elsőként kisietőket különös, soha nem látott látvány fogadta: a Margitsziget öreg platánjainak vaskos törzseit különleges projektorokkal világították meg. A fényfestmény eredményeként szarvasok, farkasok és más állatok jelentek meg a sötét éjszakában és indulnak el a nézőközönség irányába.

A premontrei kápolna előtt a színészeké volt a főszerep, akik ennek a csodás és babonás éjszakának a rejtélyeibe avatták be a látogatót. Mellettük a klasszikus zene kerül a középpontba, tőlük pár méterre pedig a tradicionális indiai művészet egzotikus varázslatát láthatták az érdeklődők.

A 10.,Színházi Olimpia záróeseménye (fotó: Mirkó István)

A 10. Színházi Olimpia bebizonyította, hogy a cirkusz-, a tánc- és más előadóművészetek a kultúra legjavát alkotja. Mindez egy hosszú és tudatos építkezés eredménye, amelynek első gyümölcseit éppen most, Szent Iván éjjelén szakajthattuk le.

A teljes beszámoló a Magyar Nemzet oldalán található, képgaléria a záróünnepségről pedig ide kattintva látható.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!