Fotó: Biró István

Szophoklész Elektráját mutatják be a kolozsvári magyar színházban

Az évad utolsó bemutatójaként a Szophoklész tragédiája nyomán, Kali Ágnes és Botond Nagy szövegadaptációja alapján készült Elektra című előadást viszi színre a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata június 13-án. A teátrum több előadással is részt vesz a 10. Színházi Olimpián.

A görög tragédiát Botond Nagy rendezésében láthatja a közönség, a fiatal sepsiszentgyörgyi rendezőnek az utóbbi években ez a negyedik rendezése Kolozsváron. Botond Nagy elmondta, hogy a számos szövegváltozat közül azért döntött Szophoklészé mellett, mert úgy érezte, nagyon erős szöveg és a szereplőket állítja középpontba. Alkotótársaival ezt próbálták meg demisztifikálni, megfosztani a görög mitológiai elemektől és közelebb hozni a kortárs társadalmunkhoz úgy, hogy közben megtartották a lényegét.

A rendező szerint az Elektra önreflexióra késztet, azt mutatja be, hogyan próbál szabadulni az ember a múlt hatása alól, és min megy keresztül eközben. Ehhez a rendező főleg üres tereket használt díszletként, „ahol a színész egyszerűen csak létezhet”. A díszletet és jelmezeket a számos neves román rendezővel dolgozó Dragos Buhagiar tervezte. Kali Ágnes dramaturg szerint épp a szereplő központúsága miatt döntöttek Szophoklész szövege mellett, amit oly módon demisztifikáltak, hogy a szereplők igazsága kerüljön előtérbe. Az előadás zenéjét szerző Claudiu Urse elmondta, maga is a szereplők érzelmi állapotából, az ezek lelkében zajló viharból és csendből inspirálódott, belső rezdüléseikből indult ki.

Elektra szerepében Albert Csilla színművész látható, aki elmondta: bár meglepte, hogy ő kapja a címszerepet, teljesen megbízott a rendezőben, aki az eddigi közös munka során számos „kínlódás közepette” látta. Klütaimnésztra szerepét Györgyjakab Enikő, Aighisztoszt Váta Lóránd, Oresztészt Kiss Tamás, Khrüszothemiszt Román Eszter alakítja. Oresztész nevelőjeként Kardos M. Róbert nagyváradi színművész tűnik fel a színen, akit húsz év után láthat ismét a kolozsvári közönség.

Az előadás bemutatóját június 13-án tartják a kolozsvári magyar színház stúdiótermében.

(Via MTI)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!