Theodórosz Terzopulosz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Theodórosz Terzopulosz - fotó: Eöri Szabó Zsolt

Theodórosz Terzopulosz:„ Forradalmibbá kell tennünk a színházat”

A világhírű rendezővel, az olimpia-alapító Theodórosz Terzopulosszal készített interjút a The Guardian, aki a beszélgetésben kitért a jelenleg Budapesten zajló 10. Színházi Olimpia programsorozatára is.

„Európa veszélyes helyen van – A háború hátterében rendezik Színházi Olimpiát” címmel jelent meg a The Guardian interjúja a görög színházi rendezővel, a Színházi Olimpia egyik alapítójával, Theodórosz Terzopulosszal, aki elsőként az olimpia kezdeteiről  beszélt:

„A hidegháború végén jártunk, és remény volt arra, hogy a világban egy békés korszak kezdődik” – mondta, de pontosan abban a pillanatban robbantak ki a balkáni háborúk. – „Elgondolkodtatott az ókori görög békeelképzelés, amelyen az olimpiai játékok alapulnak: úgy gondoltam, ez egy mód arra, hogy a párbeszéd, a nyitottság és a kíváncsiság jegyében találkozzunk egymással.”

Csaknem három évtizeddel később járunk, amikor a 10. találkozó  jelenleg Budapesten zajlik, ahol július 1-ig 58 ország 400 színtársulata adja elő alkotásait. Az érdeklődők 750 előadást láthatnak 100 helyszínen; az indiai, mexikó, japán művészek mellett olyan kiemelkedő brit társulatok is Budapestre érkeznek, mint a Complicité és a Cheek by Jowl.

Az interjúban Vidnyánszky Attilát, a 10. Színházi Olimpia művészeti vezetőjét is idézik:

Ebben a helyzetben sokszorosan fontosnak tartom azt, hogy kapaszkodjunk egymásba és ne engedjük el egymást, ami lerombolódik, azt mi, a kultúra emberei próbáljuk valahogy visszaépíteni, és ne szakítsunk meg minden kapcsolódási pontot.

A cikkben kitérnek arra is, hogy hogyan jelenik meg a szomszéd országban zajló háború a 10. Színházi Olimpián: itt említik a Fény-anyag címmel, Juliette Binoche főszereplésével bemutatott olvasóperformance-ot, amely négy magyar fiatalról szól, akik értelmet keresnek a holokauszt közepette.

Emellett szó esik arról is, hogy a Belgrádi Nemzeti Színház Tolsztoj Háború és béke című előadása során a színészek kiléptek a napóleoni korszak drámai keretei közül, hogy közvetlenül a közönséghez szóljanak a háború nélküli világ lehetőségéről.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!