Bagány Márton – fotó: Schwarczenberger Ludván Gyöngyi

Bagány Márton: „Az ilyen gyönyörű projektek építik igazán az SZFE arculatát”

Június 23-án a Hajógyári-szigeten mutatták be Madách Imre fő művét, Az ember tragédiáját a 10. Színházi Olimpia keretében. A Madách Projektben tíz külföldi ország színészhallgatói mellett az Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kaposvári színművész hallgatói is részt vettek. Bagány Mártont, az SZFE brand és minőségmenedzsment igazgatóját kérdeztük arról, hogy mit jelentett a rendezvény az egyetem életében.

– Az SZFE brandigazgatójaként hogy értékeled a lezajlott Madách Projektet?

– Az SZFE számára megtisztelő volt Vidnyánszky Attila felkérése, hogy szervezzük meg a projektet. Nagy fába kellet belevágnunk a fejszét, de megérte, csodálatos két hetet töltöttünk el együtt a külföldi fiatalokkal. Véleményem szerint az ilyen gyönyörű projektek építik igazán az SZFE arculatát, hiszen ahhoz, hogy megmutathassuk egyetemünk értékeit és belső összhangot teremthessünk, kellenek az ehhez hasonló, nagy volumenű vállalások. Emellett arra is büszkének kell lennünk, hogy az egyetem képes volt egy ilyen nagyívű rendezvényt megvalósítani. Ez számunkra is egy remek visszaigazolás volt arról, hogy jó úton haladunk. Az elmúlt hetekben lehetőségünk volt megmutatni azt, hogy az SZFE egy állandóan pezsgő, fantasztikus szellemi és kulturális műhely, örömmel látjuk a munkánkkal kapcsolatos pozitív visszajelzéseket.

– Hogy tudott hozzájárulni az egyetem új arculatához ez a projekt?

– Évek óta keményen dolgozunk azon, hogy megismerhetőbbé, emberközelibbé tegyük az intézményt. Az SZFE-re nehéz bekerülni, de feladatunk, hogy ennek ellenére is minél több diák számára adjunk bátorságot a jelentkezéshez. Ezért nagy energiákat fektetünk a felvételi kampányainkba, a nyílt napokba, az előkészítőkbe. Ennek a nyitásnak már korábban is láttuk az eredményességét, de a Madách Projekt mindenképpen ennek a csúcspontja volt. Ebből a programból világosan látszik, hogy az SZFE egy vidám, értékteremtő, magyar művészeti-kulturális missziót megvalósító intézmény. Rengeteg visszajelzést kaptunk, amelyek bizonyítják, hogy az egyetem pozitív megítélését nagyban emelte a Madách Projekt megszervezése és lebonyolítása. A sok befektetett munka számos váratlan örömöt okoz nekünk akár a közösségi média platformjain, ahol többen privát üzeneteket írnak nekünk, hogy mennyire jó látni ezt a pezsgést, ami körülöttünk zajlik. És van pezsgés, hiszen a Madách Projekttel párhuzamosan, ugyanabban az időszakban markánsan jelen voltunk a Magyar Mozgókép Fesztiválon és a VéNégy Fesztiválon is – pár napja az EFOTT nagyszínpadán szerepeltünk és éppen most ért véget a Karaván Színházzal közösen megrendezett nyári táborunk hátrányos helyzetűek számára.

– Milyen visszajelzések érkeztek a Projekttel kapcsolatban?

– Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk: minden résztvevő a legnagyobb dicsérettel beszélt arról a néhány hétről, amelyet itt töltött. Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki számára egy örök élmény lesz. Elég megnéznünk az elmúlt hetek sajtómegjelenéseit: azt láthatjuk, hogy minden magyar és külföldi fórumon elismerően nyilatkoztak a Madách Projektről. Megmutathattuk, hogy az SZFE képes arra, hogy egy ilyen volumenű vállalás keretében tíz külföldi egyetemmel is együttműködjön. Minden résztvevőtől úgy tudtunk elbúcsúzni, hogy biztosak lehetünk abban, hogy jó hírét viszik az egyetemnek és általában a magyar kultúra nagyszerűségének.

– Sikerült nemzetközi kapcsolatokat építeni a résztvevő egyetemekkel?

– A Madách Projekttel számos kapu nyílt intézményünk számára a nemzetközi térben. Szerteágazó, élő kapcsolatrendszert tudtunk kialakítani azzal a tíz külföldi egyetemmel, amelyek hallgatói részt vettek a projektben. A feladat most az lesz, hogy ne engedjük ezeket a kapcsolatokat megszakadni. Cserediákprogramokkal, külföldi fesztiválokon való részvétellel és vendégprofesszori előadásokkal is igyekszünk biztosítani hallgatóinknak a nemzetközi vérkeringéshez való bekapcsolódás lehetőségét.

– Milyen folytatásra számíthatunk?

–  Biztosan lesz folytatása a Madách Projektnek. Ha nem is ilyen hatalmas volumenű – hiszen magas mércét állítottunk magunk elé –, de szeretnénk néhány évente Budapesten egy nemzetközi fesztivált rendezni, amelyen a mostani találkozóhoz hasonlóan akár egy közösen választott tematika mentén láthatunk majd előadásokat. A színházi kapcsolatok erősítése mellett arra is törekszünk, hogy a különböző országok filmes képzéseiben résztvevő hallgatókkal is együttműködést alakítsunk ki. A legfontosabb, hogy a Madách Projekt keretében megnyílt lehetőségeket ne hagyjuk elveszni, hogy helyesen használjuk ki a meglévő lendületet az SZFE jövőjének építéséhez.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!