Fotó: Biró István

Fesztiválszereplésekkel ért véget a kolozsvári színház évada

Idén is mozgalmas évadot zárt a Kolozsvári Állami Magyar Színház: a 2022/2023-as évadban öt bemutatóra került sor, megrendezték az Interferenciák Fesztivál 8. kiadását és több fesztiválon is szerepelt a társulat.

A most záruló, 230. évad új előadásaiban a magyar szerzők kerültek középpontba: a színház 2022/2023-as évada az Ifjú barbárok című előadás ősbemutatójával kezdődött ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. Az előadás Bartók Béla és Kodály Zoltán életéből inspirálódva, Vecsei H. Miklós szövege és az alkotócsapat improvizációi alapján jött létre a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciójaként.

A kolozsvári színház októberben a Tamási Áron 125 emlékévhez kapcsolódva mutatta be a szerző Ősvigasztalás című színművét Béres László rendezésében. Februárban Bocsárdi László színrevitelében tekinthette meg a közönség Móricz Zsigmond regénye, a Rokonok színpadi adaptációját. Az előadás szerepelt májusban a sepsiszentgyörgyi 5. Reflex Nemzetközi Színházi Fesztiválon is.

Ezt követően szintén egy regényadaptációt láthatott a kolozsvári közönség: Kosztolányi Dezső Édes Anna című művének színpadi változatát Szabó K. István állította színpadra. Az évad utolsó, júniusi bemutatóját Botond Nagy jegyzi, aki negyedik alkalommal tért vissza a kolozsvári társulathoz. Ezúttal Szophoklész Elektra című tragédiáját vitte színre a Stúdióteremben.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház december 17-én ünnepelte fennállásának 230. évfordulóját, az évad kiemelkedő eseménye a november 17-27. között megrendezett Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál 8. kiadása volt, amely ezúttal a Félelem / Remény alcímet viselte. A találkozó tizenegy napja alatt tizenegy ország tizennégy társulatának előadásait láthatta a kolozsvári közönség. A 2020-as online megszervezett fesztivált követően ezúttal francia, német, román, magyar, ukrajnai, szerbiai, luxemburgi, portugál, szlovéniai, svájci és dél-koreai társulatok előadásai vettek részt a fesztivál programjában.

A Román Színházi Szövetség (UNITER) Szenátusa a színházak és a Szenátus tagjainak javaslatai alapján a 31. UNITER-díjátadó gálán a Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált Ion Caramitru Kiválósági Díjban is részesítette.

A Prométheusz’22 című előadás, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Konstancai Állami Színház és az SNT Drama Ljubljana közös produkciójaként jött létre, bemutatója 2022 júliusában volt Kolozsváron, tavaly októberben Ljubljanában játszották hét alkalommal, ezt követően az Interferenciák programjában is szerepelt, majd idén januárban kétszer volt látható Konstancán. Az Európai Színházi Unió Katasztrófa projektjének csúcspontjaként az előadás a portói São João Nemzeti Színház és az Európai Színházi Unió által szervezett, Finisterra elnevezésű seregszemlén is részt vett.

A most záruló évadban számos fesztiválmeghívásnak is eleget tett a kolozsvári társulat: a Hamlet és a Macbett a bukaresti 32. Országos Színházi Fesztiválon szerepelt, majd a Macbett, az Ifjú barbárok, az Állatfarm és a Prométheusz’22 című előadások az idén Magyarországon megrendezett 10. Színházi Olimpián vendégeskedtek. Az Ifjú barbárok a budapesti IX. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) programjának is része volt.

A Román Színházi Szövetség (UNITER) Imre Évát az Ifjú barbárok című előadásban Barbár B. szerepének megformálásáért a legjobb női főszereplő díjára jelölte. Imre Éva és Visky András idén megkapta az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjat, előbbi előadóművészet, míg utóbbi irodalom kategóriában.

A nyári szünetet követően, augusztusban a 14. Kolozsvári Magyar Napokon játszott előadásokkal várja újra közönségét a színház. Az augusztusi és szeptemberi előadásokra jegyek augusztus 7-ig online vásárolhatóak a www.biletmaster.ro weboldalon, majd augusztus 8-tól a színház jegypénztárában is lehet jegyeket váltani.

(Via huntheater.ro)

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.