Kemény Henrik-kiállítás - fotó: Znamenak István
Kemény Henrik-kiállítás - fotó: Znamenak István

Nyáron is látogatható a Világközép-kiállítás Debrecenben

A Vojtina Bábszínházban május óta látható a Kemény Henrik bábjátékos előtt tisztelgő tárlat a 10. Színházi Olimpia keretében. A kiállítás a két évad közötti szünetben is látogatható.

Kemény Henrik 2010-es haláláig járta a településeket és mutatta be a Vitéz László darabokat: a tárlat célja, hogy azokhoz is közel vigye művészetét, akik személyesen nem láthatták előadásait.

A Világközép című tárlat Kemény Henrik örökségéből merítve építi fel a vásározók univerzumát, amely hidat képez a valós színpadi tér és a fiktív, belső színház között. Megidézi Kemény Henrik dobozlabirintusát, azt a képzeletbeli játék-teret, amelyet akaratlanul és mégis szándékoson ő maga alakított ki a valós előadások utáni pihenő idejében és terében, az otthonában.

„Ez a kiállítás most annak a labirintusa is egyben, hogy hány arca van egy ilyen nagy művésznek, aki 81 évig bábozott. 87 évesen halt meg és hatévesen már játszott. Most ezt próbáljuk valamilyen nyelvezeten, esztétikában megmutatni”

– mondta Láposi Terka, a kiállítás kurátora.

A kiállítás szeptember 15-ig látogatható a Vojtina Kossuth utcai játszóhelyén.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!