Magyar nyelvű színjátszás Petőfi korában – fotó: Ferenczy Kriszta

Az Év kiállítása-díj jelöltje lett a „Magyar nyelvű színjátszás Petőfi korában”

A 10. Színházi Olimpia programsorozatának keretében nyílt, november 30-ig látogatható tárlatot az Év Kiállítása 2023-díj bíráló bizottsága Az Év Kiállítása 2023 jelöltje címre érdemesnek találta.

A kiállításban megismerhetjük a magyar színjátszás 19. század első felére jellemző struktúráját, a reformkor politikai célkitűzéseit segítő kezdeményezéseit, a színjátéktípusokat, szerepköröket, a játszóhelyeket, a társulatok szcenikai lehetőségeit, az ekkor használt gesztusnyelvet, a színészek társadalmi megítélését.

Ennek bemutatásához a kiállítás készítői Petőfi verseit is felhasználták. Céljuk az, hogy megidézzék az 1823–1849 között már működő kőszínházakat, felvillantva azok előzményeit is.

Petőfi színházi életrajzát ezzel az idealizált képpel ütköztetve a kiállítás a magyar színjátszás e korai korszakáról kíván valós képet felrajzolni. A kiállítás látványterve Mira János Jászai-díjas díszlettervező munkája.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!