Szikora János, F. Szegő Krisztina, Pokrovenszki Krisztián - Fotó: Simon Erika/ÖKK

Korona-túrát tartanak a Vörösmarty Színház közreműködésével

A hagyományos Koronázási Szertartásjáték helyett idén augusztus 19-én a Korona-túra című produkció várja az érdeklődőket Székesfehérváron. A nézők ezúttal olyan eseményekbe pillanthatnak be, amelyek megelőzték, illetve követték egykor a koronázások templomi ceremóniáját.

A helyszín az Aranybulla-emlékműnél kialakított szabadtéri színpad lesz. „Az elmúlt több mint tíz évben zajlott szertartásjátékok azt mutatták meg, hogy a koronázás alatt mi történt a templomban.

Idén azt láthatjuk, hogy mi történt a királlyal addig, amíg bejött a templomba, illetve mi történt vele azt követően, hogy eltávozott a templomból” – mondta el Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, hozzátéve, hogy Siklósi Gyula régészprofesszor kutatásai alapján idézik fel ezeket az eseményeket.

A professzor „A magyar királykoronázások útvonala Székesfehérváron” című tanulmánya alapján a nézőket végigviszik a királykoronázás útvonalán. Öt stáción át vezetett a király útja: a Királykút, a királyi palota, a préposti palota, a Szent Péter-templom és végül Szent Márton temploma voltak ennek a beavatási rítusnak az állomásai.

Az épületek és a történetek nyomába ered 17 határon túlról érkezett diák, akik a Rákóczi Szövetség szervezésében immár hat éve rendszeres résztvevői a Koronázási szertartásjátékoknak. Szikora János rendező irányításával és a Vörösmarty Színház színészei segítségével megidézik azokat a történeteket, amelyeket ezekhez az eseményekhez kötött az emlékezet. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

(Via vorosmartyszinhaz.hu)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!