Szikora János, F. Szegő Krisztina, Pokrovenszki Krisztián - Fotó: Simon Erika/ÖKK

Korona-túrát tartanak a Vörösmarty Színház közreműködésével

A hagyományos Koronázási Szertartásjáték helyett idén augusztus 19-én a Korona-túra című produkció várja az érdeklődőket Székesfehérváron. A nézők ezúttal olyan eseményekbe pillanthatnak be, amelyek megelőzték, illetve követték egykor a koronázások templomi ceremóniáját.

A helyszín az Aranybulla-emlékműnél kialakított szabadtéri színpad lesz. „Az elmúlt több mint tíz évben zajlott szertartásjátékok azt mutatták meg, hogy a koronázás alatt mi történt a templomban.

Idén azt láthatjuk, hogy mi történt a királlyal addig, amíg bejött a templomba, illetve mi történt vele azt követően, hogy eltávozott a templomból” – mondta el Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, hozzátéve, hogy Siklósi Gyula régészprofesszor kutatásai alapján idézik fel ezeket az eseményeket.

A professzor „A magyar királykoronázások útvonala Székesfehérváron” című tanulmánya alapján a nézőket végigviszik a királykoronázás útvonalán. Öt stáción át vezetett a király útja: a Királykút, a királyi palota, a préposti palota, a Szent Péter-templom és végül Szent Márton temploma voltak ennek a beavatási rítusnak az állomásai.

Az épületek és a történetek nyomába ered 17 határon túlról érkezett diák, akik a Rákóczi Szövetség szervezésében immár hat éve rendszeres résztvevői a Koronázási szertartásjátékoknak. Szikora János rendező irányításával és a Vörösmarty Színház színészei segítségével megidézik azokat a történeteket, amelyeket ezekhez az eseményekhez kötött az emlékezet. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

(Via vorosmartyszinhaz.hu)

További cikkek
synergy logo
Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében látható. A Fesztiválról Venczel Valentin gondolatait osztjuk meg.
cartea-lui-ruth-7
A Rúth könyve azoknak a fájdalmáról szól, akik a háború elöl menekülve, családjukat hátrahagyva új világba költöztek. A bukaresti Állami Zsidó Színház előadása október 2-án látható.
Comédie Francaise - fotó: Jan Versweyveld
Molière halhatatlan Tartuffe, avagy a képmutató című művének XIV. Lajos által cenzúrázott, háromfelvonásos változata kel életre a Comédie Francaise társulatának előadásában október 7-én este és október 8-án délután a 10. MITEM keretében.