Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Vidnyánszky Attila: „Elhelyeztük a Nemzetit a világ színházi térképén”

A Színházi Olimpia sikeréről, friss díjazottakról, a színházi világ húszas elitjéről, a kiváló háttérmunkáról, színinövendékekről és a társulat előtt álló számos feladatról is szó esett a Nemzeti Színház 2023/2024-es évadnyitó társulati ülésén.

A tizenegyedik évadát kezdte meg a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila vezetésével. „Mindenféle elfogultság és szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy sikeres éveink voltak, és az elvégzett munka méltán tesz büszkévé minket” – kezdte beszédét a vezérigazgató.

Ez idő alatt egyedülálló, komplex, nagy intézményt hoztak létre. A teátrum kiszolgálja a budapesti közönséget és sok gesztust gyakorol a vidéki nézők felé is. Amellett, hogy külhoni területekre is járnak játszani, befogadták a beregszászi társulatot, ahogy a kijevi DAH Színháznak is segítettek, amikor rászorultak.

Vidnyánszky Attila a lassan a végéhez közeledő Színházi Olimpiáról szólva arról beszélt: annak ellenére, hogy erős ellenszélben kezdtek a szervezéshez, végül az egész magyar színházi szakmát be tudták vonni. A rendezvény lebonyolítása, a körülmények, a háttérben dolgozók munkája és a vendégek fogadása, elismerést váltott ki mindenkiből. Az olimpia keretében a világ legjobb színházai és legelismertebb rendezői jártak Magyarországon. Az áprilistól júniusig tartó programsorozaton országszerte több mint 100 helyszínen 58 ország 400 társulata 750 előadást játszott, az ezen belül zajló 9. MITEM-re országból 35 társulat érkezett.

„Bármennyire sikeres volt az Színházi Olimpia, bármennyit is tudnak rólunk a világban, még nem tartunk ott, hogy bekerüljünk a színházi világ húszas elitjébe, azok közé, akik nélkül nem rendeznek nagy nemzetközi fesztiválokat. Nekirugaszkodva a tizenegyedik évadnak büszkeséget és erőt kell sugároznunk, hogy lássák, mindenre képesek vagyunk, bármit meg tudunk valósítani, ezért is dolgoznak szívesen a társulatunkkal a világ legtehetségesebb művészei” – fogalmazott a teátrum vezetője.

A társulat köszöntötte a színház két új kitüntetett művészét. A nemzeti ünnep alkalmából Blaskó Péter a Magyar Érdemrend Parancsnoki Keresztje kitüntetést vehette át, Szűcs Nelli pedig Szarvason a legjobb női alakítás díját érdemelte ki Fedák Sári megformálásáért.

Folytatást itt talál.

(Via nemzetiszinhaz.hu)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!