Tragédia, komédia, MITEM – Megjelent a Nemzeti Magazin új száma!

Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.

Vidnyánszky Attila: Bánk bán – rólunk szól

„Katona József tudta, értette, érezte, hogy mi a színpadi hatás. Az egyik legnagyobb drámaírói erény, amikor a téma, a tézis, az ügy, a mondandó a drámai cselekmény színpadi energiájává alakul. Ahogyan Shakespeare, Katona sem csak filozofál. Ma is érvényes, magával ragadó, átélhető, végsőkig feszített konfliktusokból építi fel a drámai kompozíciót.”

Schnell Ádám: Egy, kettő, három

„Végig pörög a másfél órás előadás. Ebben a tempóban nincs idő „gondolkodni”, csinálni kell. Nagy lehetőség és kihívás a szerep egy Molnár Ferenc vígjátékban, de mivel egy pillanatra sem lehet kiengedni, szellemileg és fizikailag is igénybe veszi az embert. Végig beszélek, irányítok…”

Blaskó Péter: Hős, clown, de leginkább színész

„A színházban is leginkább az átalakulás, az önátadás titka, a szerepnek megfelelő személyiség születése foglalkoztat ma is. Számomra a színészmesterség legnagyobb csodája, amikor testet ölt a szerep, amikor az én testemmel, idegrendszeremmel, a fantáziám által születik meg.”

Kulcsár Edit a 10. MITEM-ről

„Miközben a felszínen dübörög a színházi kultúripar, menő fesztiválokkal és harsány intrikákkal, külföldi vendégeinktől is tudjuk: a valódi művészet szabadságát egyre több veszedelem fenyegeti.”

Udvaros Dorottya: a Nemzet Színésze

„Egy színésznek nagyon-nagyon strapabírónak kell lennie, mint egy élsportolónak. Jól kell tűrnie a kudarcot, mert gyakorlatilag a pálya kudarcok sorozata. Néha jön egy-egy ünnepi pillanat, valamilyen elismerés vagy dicséret, olyankor az ember azt gondolja magában, hogy jó, akkor érdemes volt a szenvedéseket kiállni.”

 Lapozzon bele a Nemzeti Magazin, XI. évfolyamának 1. számába ide kattintva.

 

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!