Vidnyánszky Attila és Venczel Valentin - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Vidnyánszky Attila és Venczel Valentin - fotó: Eöri Szabó Zsolt

„A kisebbségi színházak nem mondhatnak le a közönségről” – interjú Venczel Valentinnal

A nemzetiségi alkotóműhelyek bemutatkozására alakult meg 2017-ben Újvidéken a Synergy World Theatre Festival, mely a 10. MITEM programjában is helyet kapott. Az alapító Venczel Valentinnal a Magyar Nemzet beszélgetett

– A Synergy World Theatre Festivalról szóló kerekasztal-beszélgetésen egyebek között szóba került a kisebbségi kultúra meghatározása. Nada Kokotovic rendező, a kölni Theater Kokotovic-Osman (TKO) alapítója azt mondta, véleménye szerint nem létezik kisebbségi kultúra, hanem csak kultúra. Mit gondol erről a kijelentésről? 

– Megannyi kultúradefiníció létezik, de ha egy szociokulturális közeg attitűdrendszerét tekintjük kultúrának, akkor azt kell hogy mondjam, hogy igenis létezik kisebbségi kultúra. Amiből esetleg az interpretációs különbségek származhatnak, az az alkotásnak az azonossága. Ám úgy vélem, hogy nincsen különböző típusú – többségi vagy kisebbségi – alkotás, abban viszont biztos vagyok, hogy léteznek különböző kulturális attitűdök, s ennek értelmében kisebbségi és többségi kulturális attitűd is. Maga az alkotás előjelekkel nem meghatározható dolog. Példának okáért, ha maga és én is színészek vagyunk, lehetünk bármilyen nemzetiségűek, attól még az alkotás nem osztódik nemzeti, népi, azaz közelebbről meghatározott kultúrára. Azonban a kulturális attitűd a legszélesebb értelemben véve népi, nemzeti aspektusból is meghatározható.

– Egy-egy kollégája a kisebbség helyett a közösség szót preferálja. Lehetséges, hogy azért, mert a kisebbség szavunkhoz annyi más jelentéstartalom tapadt? 

– A magyar vagy például a szerb nyelvben amikor elhangzik az, hogy ez a közösség egy bizonyos kisebbség, az egyesek által lekicsinylő kontextusban is értelmezhető. De ha a francia vagy éppen az angol nyelvre gondolunk – egyebek között a minority szóra –, akkor az csak egy számbeliséget jelent, nem pedig értékben kevesebbet. Az, hogy a látásmódban milyen árnyalatnyi különbség lesz a szó jelentései között, kultúrafüggő. A színházművészeten keresztül egy kisebbség valamilyen szinten a kisebbségi kultúrát élteti egy másféle többségi társadalomban, akár például fesztiválok életre hívásával. 

– Milyen nehézségei vannak az anyagországon kívüli színházi fesztivál létrehozásának? 

– A kisebbségi alkotásnak három nagy csapdája van…

Az interjú teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

További cikkek
NM_ajanlo_XI_3
Miért aktuális ma Gogol Revizorja? Miért nézzünk Molnár Ferenc-darabot? Mitől élvezetes a mese műfaja? Megjelent a Nemzeti Magazin legfrissebb száma.
Berecz András – fotó: Eöri Szabó Zsolt
A Színházi Olimpia keretében megrendezett Nemzetközi Történetmesélő Fesztivál házigazdáját arról is kérdeztük, megférhet-e hat dudás egy csárdában.
Ifjú barbárok - jelenet - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Négy alkalommal is láthatjuk az Ifjú barbárok című előadást a Nemzeti Színházban november 28. és december 1. között.