Avtandil Varszimasvili - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Avtandil Varszimasvili - fotó: Eöri Szabó Zsolt

Avtandil Varszimasvili: „Gogol egy igazi misztikus volt”

A 10. Színházi Olimpia után egy Gogol-darabbal tért vissza a 10. MITEM-re Avtandil Varszimasvili, akivel a szerzőhöz fűződő viszonya mellett, sajátosan misztikus rendezői felfogásáról is beszélgettünk.

– Két Shakespeare-darabbal érkezett a 10. Színházi Olimpiára. Hogyan értékeli az előadásokat?

– Erről inkább a közönséget kellene megkérdezni. Engem büszkeséggel tölt el, hogy a III. Richárdot és az Otellót is bemutathattuk a fesztiválon.

– Nem sokkal később, a 10. MITEM keretében A köpönyeg című rendezését láthatta a magyar közönség. Közel áll önhöz Gogol?

– Örömmel mondhatom, hogy a Gribojedov Állami Orosz Drámai Színházzal készített előadásunk számos díjat elnyert. Szeretem Gogol látásmódját, a művei pedig nem kétséges, hogy szípadra termettek. Szinte mindent darabját megrendeztem már, amit lehetett. 

– Van egy Dosztojevszkij-nek tulajdonított mondás, miszerint mindannyian Gogol köpönyegéből bújtunk elő. Ön mit gondol erről?

– Le kell szögezni, hogy Dosztojevszkij ezt csak átvette egy francia újságírótól és ő itt kifejezetten az orosz irodalomra gondolt. Gogol nagyon nagy hatással volt a 19. század második felének orosz irodalmára, sőt tulajdonképpen még a 20. századra, így ebben az értelemben nem túlzás ez a kijelentés. 

– Gogol a szatírák mestere, rendezőként hogyan közelít a műveihez?

– Gogol egy igazi misztikus volt. Nem szabad elkövetni azt a hibát, hogy írásait nem vesszük elég komolyan és csakis a humor oldaláról közelítjük meg. Nagyon erős kritikát fogalmazott meg a társadalommal és a hatalommal szemben, alakjait pedig a saját misztikus látásmódján keresztül szabadította fel a béklyók alól.  

– A misztifikáció fogalma az ön rendezései kapcsán is rendre előkerül. Létezik a Varszimasvili-féle misztifikáció?

– Azt hiszem, igen. Korábban egy harminc részes sorozatot készítettem a grúz televíziónak, akkor került elő ez először, most pedig már a színdarabjaimmal kapcsolatban is említik. Hogy miben fogható meg? Azt hiszem, hogy ezt szintén csak a nézők tudhatják. 

– A köpönyeg című darab bemutatója után a Nemzeti Színházban rendez majd. Szintén Gogolt. Mit lehet erről tudni?

– A revizor című darabot adjuk elő a Nemzeti Színház társulatával. Arra készülök, hogy egy szokatlan, a sztereotípiáktól mentes, eddig ismeretlen Gogolt tárjak a nézők elé.

További cikkek
NM_ajanlo_XI_3
Miért aktuális ma Gogol Revizorja? Miért nézzünk Molnár Ferenc-darabot? Mitől élvezetes a mese műfaja? Megjelent a Nemzeti Magazin legfrissebb száma.
Berecz András – fotó: Eöri Szabó Zsolt
A Színházi Olimpia keretében megrendezett Nemzetközi Történetmesélő Fesztivál házigazdáját arról is kérdeztük, megférhet-e hat dudás egy csárdában.
Ifjú barbárok - jelenet - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Négy alkalommal is láthatjuk az Ifjú barbárok című előadást a Nemzeti Színházban november 28. és december 1. között.