Avtandil Varszimasvili - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Avtandil Varszimasvili - fotó: Eöri Szabó Zsolt

Avtandil Varszimasvili: „Szeretetet és tiszteletet kell közvetítenie a színháznak”

Avtandil Varszimasvili grúz rendező a Gribojedov Színház társulatával mutatja be Gogol A köpönyeg című írásából készült előadást a 10. Madách Nemzetközi Színházi Fesztiválon. A rendezővel az Origo készített interjút. 

– A 10. MITEM meghívására érkezett Budapestre, ezúttal a Tbilisziben működő Gribojedov Orosz Állami Dráma Színház társulatával. Mit jelent az ön számára a MITEM? Mik a tapasztalatai, élményei ezzel a fesztivállal, illetve a Színházi Olimpiával kapcsolatban – amelyen szintén részt vett?

– Az olimpia grandiózus esemény volt, és nagy presztízs volt azon részt venni. Amikor az ember látta a nagy neveket, akik itt voltak a Színházi Olimpián, azt érezhette, hogy egy azok közül, akik közel kerülhettek ezekhez a hatalmas művészekhez. De a legfontosabb, hogy az olimpia és a MITEM – valamint a többi nemzetközi fesztivál – lehetőséget ad arra, hogy megértsük, megérezzük, milyen színházi folyamatok zajlanak a különböző országokban. 

– A 10. MITEM-en két előadását láthatja a közönség. Az egyik Brecht: A kaukázusi krétakör című produkció, amelyet tavaly mutatott be a Nemzeti Színház az ön rendezésében – óriási sikerrel. Érzelmes, rendkívül szívre ható előadás volt. A mai fragmentált, válságokkal terhelt világban valóban a szeretet közvetítése az egyik legfontosabb szerepe a színháznak?

– Mindenképpen. A színház egyik legfontosabb küldetése a szeretet közvetítése. A színház egy ezoterikus tér, a néző tudatalatti gondolataiba férkőzik be és táplálja az ideákat. A rendezőnek – véleményem szerint – kötelessége, hogy óvatosan, figyelmesen viszonyuljon a színházhoz. Ha nem így teszi, a színház akár veszélyes is lehet, ha a rendezőnek egészségtelen vagy természetellenes gondolatai vannak. A rendezőnek nemcsak az előadásra kell gondolnia, amikor alkot, hanem arra a misszióra, amit a színház képvisel. Szeretetet, tiszteletet és más emelkedett témát kell közvetítenie a színháznak – ez a kötelességünk.

(…)

– A 10. MITEM-en a másik előadását, Gogol: A köpönyeg című darabját a Gribojedov Színház társulatával mutatja be. A művet sajátos módon dolgozta fel, amelynek fő témája a szerelem. Mit lát a közönség: gogoli figurákat vagy virtuóz színészeket?

– Látnak gogoli figurákat és virtuóz színészi alakításokat is – az én olvasatomban. Azon gondolkodtam, hogy valójában mi is ez a köpönyeg. Egy kabát? Egy rongy? Egy ruhadarab? Mi történik, ha a köpönyeg maga a szeretet, a szerelem? Gogol drámájában a főszereplő meghal, miután elveszti az új köpönyegét. Az én rendezésemben azt láthatják a nézők, hogyan hal meg az ember, ha elveszik tőle a szeretetet….

Az interjú teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!