Gulliver - forrás: MITEM
Gulliver - forrás: MITEM

Cseh rendezésben készült hétköznapi szatíra a Gulliverből

Lemuel Gulliver kapitány és utazó jól ismert története új, eredeti változatban látható a MITEM fesztiválon. A Těšínské Színház, Bajka Bábtársulat október 3-i előadását ihlető gondolat, hogy a távoli véleményekkel, gondolkodásmódokkal és szokásokkal való találkozás hasznos, egyszersmind szórakoztató is lehet.

A fantasztikus események és a különböző világokból származó lényekkel való találkozások szatirikus képet festenek a hétköznapi valóságunkról. A hajóorvos hihetetlen kalandjai során megismerkedhetünk Lilliput parányi lakóival, Brobdingnag óriásaival, az égen úszó Laputa szigetén élő tudósokkal, végül pedig a nyihahák országának bölcs lovaival.

Az irodalmi remekmű arra ösztönözte Jiří Hajdyla rendezőt, hogy különféle bábok, maszkok, színházi eszközök segítségével játszanak az arányokkal. Az előadás ihlető gondolata, hogy a távoli véleményekkel, gondolkodásmódokkal és szokásokkal való találkozás hasznos, egyszersmind szórakoztató is lehet. E gondolatot itt egyértelműen a gyermeknézőkre hangoltan, ám egyben a szüleikre is gondolva adják elő az alkotók.

 

További cikkek
NM_ajanlo_XI_3
Miért aktuális ma Gogol Revizorja? Miért nézzünk Molnár Ferenc-darabot? Mitől élvezetes a mese műfaja? Megjelent a Nemzeti Magazin legfrissebb száma.
Berecz András – fotó: Eöri Szabó Zsolt
A Színházi Olimpia keretében megrendezett Nemzetközi Történetmesélő Fesztivál házigazdáját arról is kérdeztük, megférhet-e hat dudás egy csárdában.
Ifjú barbárok - jelenet - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Négy alkalommal is láthatjuk az Ifjú barbárok című előadást a Nemzeti Színházban november 28. és december 1. között.