Gulliver - forrás: MITEM
Gulliver - forrás: MITEM

Cseh rendezésben készült hétköznapi szatíra a Gulliverből

Lemuel Gulliver kapitány és utazó jól ismert története új, eredeti változatban látható a MITEM fesztiválon. A Těšínské Színház, Bajka Bábtársulat október 3-i előadását ihlető gondolat, hogy a távoli véleményekkel, gondolkodásmódokkal és szokásokkal való találkozás hasznos, egyszersmind szórakoztató is lehet.

A fantasztikus események és a különböző világokból származó lényekkel való találkozások szatirikus képet festenek a hétköznapi valóságunkról. A hajóorvos hihetetlen kalandjai során megismerkedhetünk Lilliput parányi lakóival, Brobdingnag óriásaival, az égen úszó Laputa szigetén élő tudósokkal, végül pedig a nyihahák országának bölcs lovaival.

Az irodalmi remekmű arra ösztönözte Jiří Hajdyla rendezőt, hogy különféle bábok, maszkok, színházi eszközök segítségével játszanak az arányokkal. Az előadás ihlető gondolata, hogy a távoli véleményekkel, gondolkodásmódokkal és szokásokkal való találkozás hasznos, egyszersmind szórakoztató is lehet. E gondolatot itt egyértelműen a gyermeknézőkre hangoltan, ám egyben a szüleikre is gondolva adják elő az alkotók.

 

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!