Jelenet a Hamlet című előadásból - fotó: Joseph Marczinsky

Hamlet táncszínházi köntösben – kivételes Shakespeare-adaptáció a MITEM-en

Shakespeare Hamletje az egyik legtöbbet játszott dráma, amelyet ezúttal modern táncszínházi produkcióként vitt színre a Kassai Balett alkotócsapata. Az előadást október 11-én 19 órától láthatjuk a 10. MITEM keretében.

A Hamletből kevés újító táncelőadás készült, a projekt már csak ezért is kiemelkedő fontosságú. „A Hamlet szövege múltbeli összefüggésekről, kapcsolatokról beszél, ezért is nagyon nehéz ezt balettben megjeleníteni. Számomra árulásról, hatalmi harcokról, a szerelem lerombolásáról, a manipulációról szól, és úgy gondolom, hogy mindez nagyon aktuális téma abban a társadalomban, amelyben ma élünk.” – vallja Ondrej Šoth rendező.

A koreográfia Kassai Balett szólistájának, Maksym Sklyarnak és a kubai Nelson Reguera Pereznek a munkája.

„Az előadás kollektív alkotásként jött létre, amelyben igyekeztünk egymást inspirálni. Nelsont Frenák Pál társulatában láttam először, és meghívtam Kassára. Maksym Sklyar koreográfusként több kassai előadásban is dolgozott, tehetséges, fantáziadús, kreatív alkotó. Így jött létre a csapat, amely együtt alkotott”

– teszi hozzá Šoth.

A Hamletben fellép a teljes kassai balett-társulat, a Shakespeare drámájából vett részletek Tomáš Maštalír és Táňa Pauhofová, a Szlovák Nemzeti Színház művészei előadásában hangfelvételről hallhatók. A produkcióban főként Max Richter a Testament of Youth című brit filmhez írt zenéje, valamint Byron Metcalf, István Sky és Giorgio Maineria szerzeményei hallhatók.

Az előadásra még néhány jegy ide kattintva elérhető.

További cikkek
NM_ajanlo_XI_3
Miért aktuális ma Gogol Revizorja? Miért nézzünk Molnár Ferenc-darabot? Mitől élvezetes a mese műfaja? Megjelent a Nemzeti Magazin legfrissebb száma.
Berecz András – fotó: Eöri Szabó Zsolt
A Színházi Olimpia keretében megrendezett Nemzetközi Történetmesélő Fesztivál házigazdáját arról is kérdeztük, megférhet-e hat dudás egy csárdában.
Ifjú barbárok - jelenet - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Négy alkalommal is láthatjuk az Ifjú barbárok című előadást a Nemzeti Színházban november 28. és december 1. között.