Jelenet a Hamlet című előadásból - fotó: Joseph Marczinsky

Hamlet táncszínházi köntösben – kivételes Shakespeare-adaptáció a MITEM-en

Shakespeare Hamletje az egyik legtöbbet játszott dráma, amelyet ezúttal modern táncszínházi produkcióként vitt színre a Kassai Balett alkotócsapata. Az előadást október 11-én 19 órától láthatjuk a 10. MITEM keretében.

A Hamletből kevés újító táncelőadás készült, a projekt már csak ezért is kiemelkedő fontosságú. „A Hamlet szövege múltbeli összefüggésekről, kapcsolatokról beszél, ezért is nagyon nehéz ezt balettben megjeleníteni. Számomra árulásról, hatalmi harcokról, a szerelem lerombolásáról, a manipulációról szól, és úgy gondolom, hogy mindez nagyon aktuális téma abban a társadalomban, amelyben ma élünk.” – vallja Ondrej Šoth rendező.

A koreográfia Kassai Balett szólistájának, Maksym Sklyarnak és a kubai Nelson Reguera Pereznek a munkája.

„Az előadás kollektív alkotásként jött létre, amelyben igyekeztünk egymást inspirálni. Nelsont Frenák Pál társulatában láttam először, és meghívtam Kassára. Maksym Sklyar koreográfusként több kassai előadásban is dolgozott, tehetséges, fantáziadús, kreatív alkotó. Így jött létre a csapat, amely együtt alkotott”

– teszi hozzá Šoth.

A Hamletben fellép a teljes kassai balett-társulat, a Shakespeare drámájából vett részletek Tomáš Maštalír és Táňa Pauhofová, a Szlovák Nemzeti Színház művészei előadásában hangfelvételről hallhatók. A produkcióban főként Max Richter a Testament of Youth című brit filmhez írt zenéje, valamint Byron Metcalf, István Sky és Giorgio Maineria szerzeményei hallhatók.

Az előadásra még néhány jegy ide kattintva elérhető.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!