Tragédia, MITEM, Benedek – Megjelent a Nemzeti magazin legfrissebb száma!

Az ősbemutató kulisszatitkai: 140 éve került színre először Az ember tragédiája. Egy kötelező tanítása: tanárok Madách főművéről. Tíz éves a MITEM – helyzetjelentés és visszatekintés. Nobel-díjas a MITEM-en. Nézőpontok: górcső alatt a Bánk bán. A Nemzet Színésze: Benedek Miklós mesél, és sok egyéb érdekesség olvasható a Nemzeti Magazin legújabb számában.

Praznovszky Mihály: Fókusz – Tragédia 140 / Madách 200: Kötettől a színpadig

A műveivel süket fülekre találó, de sikerre éhező Madách Imre Az ember tragédiája megjelenésével 1862-ben végre bekerült abba az irodalmi elitbe, amit addig csak a Pesttől távoli Sztregováról sóvárogva figyelt. Mindössze pár évnyi siker adatott meg az 1864-ben elhunyt költőnek. Mi történt a művel a megjelenéstől az 1883-as ősbemutatóig?

Mikita Gábor: Az ősbemutató

140 éve volt Az ember tragédiája ősbemutatója a Nemzeti Színházban. Az igazgató-rendező, Paulay Ede az előadás irodalmi megalapozásától a látvány érdekében a legkorszerűbb technikai vívmányok bevetésééig mindent megtett: Madách művét akarta klasszikusok között szunnyadó alkotásból a magyar kultúra eleven részévé emelni. A premier „hatalmasan sikerült”.

Gyógyír a sebekre – a Nemzet Színésze: Benedek Miklós

„Megéltem ötven évet a szakmában, és mindenre emlékszem. Azt se szeretem, ha olyasmi jelenik meg, ami nem igaz. Most is azt írták, hogy amikor a Nemzet Színésze elismerést kaptam, elsírtam magam. Elment a hangom az örömtől, de az jobban tetszett nekik, hogy elsírtam magam.”

Osztovits Ágnes: Tíz év MITEM

Ami a legfontosabb, kellett a meggyőződéssé vált hit, hogy a MITEM kultúrmissziót teljesít. Egyrészt a színház segítségével közelebb viszi egymáshoz a nemzeteket, másrészt tágítja a horizontot, évről évre képet ad arról, hol tart ma a Katona József által emlegetett játékszíni költőmesterség.

Jon Fosse – Nobel-díjas a MITEM-en

A világ legtöbbet játszott – immár irodalmi Nobel-díjas – drámaírója, Jon Fosse, először a pénz miatt kezdett bele egy színdarab megírásába. Színpadi műveit negyven nyelvre fordították le, a bemutatók száma meghaladja az ezret. A regényeivel is világsikert arató norvég szerző a Nemzeti Színház meghívására 2014 tavaszán volt a MITEM (Madách Nemzetközi Színházi Találkozó) vendége. A norvég íróval akkor drámáinak magyar fordítója, Domsa Zsófia beszélgetett.

Lapozzon bele a Nemzeti Magazin XI. évfolyamának 2. számába ide kattintva!

További cikkek
NM_ajanlo_XI_3
Miért aktuális ma Gogol Revizorja? Miért nézzünk Molnár Ferenc-darabot? Mitől élvezetes a mese műfaja? Megjelent a Nemzeti Magazin legfrissebb száma.
Berecz András – fotó: Eöri Szabó Zsolt
A Színházi Olimpia keretében megrendezett Nemzetközi Történetmesélő Fesztivál házigazdáját arról is kérdeztük, megférhet-e hat dudás egy csárdában.
Ifjú barbárok - jelenet - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Négy alkalommal is láthatjuk az Ifjú barbárok című előadást a Nemzeti Színházban november 28. és december 1. között.