Jelenet az Oidipusz című előadásból - fotó: Eöri Szabó Zsolt

Vito Taufer: „Szophoklész műve ma is aktuális”

A Szlovéniában született alkotó, Vito Taufer már több mint száz prózai művet és operát állított színpadra az elmúlt évtizedekben. Azonban a belgrádi Jugoszláv Drámai Színházban csak 2022 szeptemberében debütált rendezőként. Szophoklész Oidipusz király című drámáját a szerb közönség után pedig a magyar is megtekinthette a 10. MITEM-en a Nemzeti Színházban. A rendezővel a Magyar Nemzet készített interjút. 

Rendeztem klasszikus drámákat, operákat, de legjobban mégis az abszurd darabokban való elmélyedést, alkotói munkát élvezem. Többek között Eugène Ionesco, Samuel Beckett, Pintér Béla és a hozzájuk hasonló írók műveit, amelyek ma már nagyon is valóságosak lettek…” – mondta Taufer.

A Jugoszláv Dráma Színházban az Oidipusz király az első rendezése, amelyben szerinte teljesen felismerhetjük napjaink történéseit is: Nemcsak a nyilvánvaló válság és a társadalmi, politikai és gazdasági koncepciók változásának, hanem a civilizációnk alapvető elveinek és értékeinek meglazulásának és a káosznak vagyunk szemtanúi.” – fejtette ki a rendező.

Újra és újra válaszút elé állít minket a sors, amikor nem tudhatjuk, hogy az irracionalitás vagy éppen a józan ész fog győzedelmeskedni. Amikor elolvastam az Oidipuszt Kajetan Gantar kitűnő szlovén fordításában, meglepődtem, mert a szereplők és a dialógusok is frissen, élesen, korszerűen és rendkívül meggyőzően hangzanak. Az előadás egyik fókusza pedig az volt, hogy megmutassuk, hogyan válik egy demokratikus vezető nyomás alatt zsarnokká… Mielőtt mindent elveszít.

Az interjúban szó esik még arról, hogy miért találják meg az ókori művek az utat a mai nézőkhöz, valamint arról is, hogy milyen volt magyar alkotókkal együtt dolgozni.

A teljes interjú a Magyar Nemzet oldalán ide kattintva olvasható.

További cikkek
NM_ajanlo_XI_3
Miért aktuális ma Gogol Revizorja? Miért nézzünk Molnár Ferenc-darabot? Mitől élvezetes a mese műfaja? Megjelent a Nemzeti Magazin legfrissebb száma.
Berecz András – fotó: Eöri Szabó Zsolt
A Színházi Olimpia keretében megrendezett Nemzetközi Történetmesélő Fesztivál házigazdáját arról is kérdeztük, megférhet-e hat dudás egy csárdában.
Ifjú barbárok - jelenet - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Négy alkalommal is láthatjuk az Ifjú barbárok című előadást a Nemzeti Színházban november 28. és december 1. között.