Jelenet az éjjel végeztek vele című előadásból (forrás: Nemzeti Színház)

Éjjel végeztek vele – Julieta Soria monodrámája a Nemzeti Színházban

Az Éjjel végeztek vele című monodráma Lope de Vega népszerű színművének, az Olmedo lovagjának rendhagyó változata. A titokzatos, tragikomikus, iróniával teli történet Ainhoa Amestoy rendezésében, Juan Cañas előadásában november 30-án a Nemzeti Színház Kaszás Attila Termében lesz látható a Cervantes Intézet szervezésében, a Spanyol Színház Aranykora projekt keretében.

Az Éjjel végeztek vele című monodráma írója Julieta Soria. Az előadásban két történet fonódik össze: az egyikben Don Alonso utolsó éjszakáján lóháton indul el a Medina del Campo és Olmedo közötti úton; a másikban egy fiatal motoros teszi meg ugyanezt az utat, ugyanabban az időben. Az út során mindketten elmesélik egymás történeteit, amelyeket egyedül, hangosan fogalmaznak meg, mint egy varázsigét a félelem ellen, amely mindkettőjüket egyfajta rémálomként kísérti.

A két tér és idő közötti kétértelműség végigvonul az egész darabon, és kettős karakterként mutatja meg nekünk a két főszereplőt. Ahogy a motivációik is kettősek: összekeveredik bennük a szerelem, a féltékenység, az irigység, a társadalmi siker, a sötétség, magány, irracionális félelem, valódi félelem, a közös sors. A főszereplőket a halál felé vezető úton kísérjük el, amelynek során paradox módon csak rajtuk múlik, hogy életben maradnak-e.

Az előadás a Spanyol Színház Aranykora projekt (Spanish Golden Age theatre project) keretében valósul meg az INAEM (Spanish National Institute of Performing Arts) és a Cervantes Intézet együttműködésével.

További részletek és információ ide kattintva találhatók.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!