Kásler Miklós az Aranyhajú hármasok olvasópróbája – fotó: Eöri Szabó Zsolt

Kezdetét vette az együttműködés a Nemzeti Színház és a Magyarságkutató Intézet között

A közelmúltban tudományos, szakmai együttműködésről írt alá a Magyarságkutató Intézet és a Nemzeti Színház, amelynek keretében tudományos, szakmai együttműködés valósul meg a két intézmény között. Ennek nyitányaként Kásler Miklós főigazgató október 30-án személyesen, kötetlenül beszélgetett az Aranyhajú hármasok című darabról Vidnyánszky Attila vezérigazgatóval, az előadás rendezőjével és a színészekkel.

A cél, hogy a színészek és az előadások készítői jobban megértsék az adott történelmi dráma kapcsán múltunkat, a magyarság eredetét, a kor kutathatóságát és azok értelmezéseit. A főigazgató elmondta: a most próbált darab a népi emlékezet kulturális emléknyomait követi, amikor megpróbálja feltárni az ősi tündérmeséinkben jelen lévő, szinte már elfeledett rétegeket, az eredeti mondandót.

Az Aranyhajú hármasok olvasópróbája – fotó: Eöri Szabó Zsolt

A Királyok Évadában három olyan előadást is láthatnak a teátrumba látogatók, amelyek Árpád-korba vezetik vissza őket. Szeptemberben a Bánk bán premierjével indult az évad, ezt követi decemberben az Aranyhajú hármasok, majd februárban lesz Sík Sándor: István király című darabjának bemutatója.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!