Kásler Miklós az Aranyhajú hármasok olvasópróbája – fotó: Eöri Szabó Zsolt

Kezdetét vette az együttműködés a Nemzeti Színház és a Magyarságkutató Intézet között

A közelmúltban tudományos, szakmai együttműködésről írt alá a Magyarságkutató Intézet és a Nemzeti Színház, amelynek keretében tudományos, szakmai együttműködés valósul meg a két intézmény között. Ennek nyitányaként Kásler Miklós főigazgató október 30-án személyesen, kötetlenül beszélgetett az Aranyhajú hármasok című darabról Vidnyánszky Attila vezérigazgatóval, az előadás rendezőjével és a színészekkel.

A cél, hogy a színészek és az előadások készítői jobban megértsék az adott történelmi dráma kapcsán múltunkat, a magyarság eredetét, a kor kutathatóságát és azok értelmezéseit. A főigazgató elmondta: a most próbált darab a népi emlékezet kulturális emléknyomait követi, amikor megpróbálja feltárni az ősi tündérmeséinkben jelen lévő, szinte már elfeledett rétegeket, az eredeti mondandót.

Az Aranyhajú hármasok olvasópróbája – fotó: Eöri Szabó Zsolt

A Királyok Évadában három olyan előadást is láthatnak a teátrumba látogatók, amelyek Árpád-korba vezetik vissza őket. Szeptemberben a Bánk bán premierjével indult az évad, ezt követi decemberben az Aranyhajú hármasok, majd februárban lesz Sík Sándor: István király című darabjának bemutatója.

További cikkek
NM_ajanlo_XI_3
Miért aktuális ma Gogol Revizorja? Miért nézzünk Molnár Ferenc-darabot? Mitől élvezetes a mese műfaja? Megjelent a Nemzeti Magazin legfrissebb száma.
Berecz András – fotó: Eöri Szabó Zsolt
A Színházi Olimpia keretében megrendezett Nemzetközi Történetmesélő Fesztivál házigazdáját arról is kérdeztük, megférhet-e hat dudás egy csárdában.
Ifjú barbárok - jelenet - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Négy alkalommal is láthatjuk az Ifjú barbárok című előadást a Nemzeti Színházban november 28. és december 1. között.