Forrás: Magyar Teátrumi Társaság

Átadták a 100. Magyar Teátrum Díjat a háttérszakmák legjobbjainak

A Karinthy Színház adott otthon 2023. december 11-én a Magyar Teátrumi Társaság díjátadó Gálájának. Minden évben elérkezik az az este, amikor a színházi szakma azokat köszönti és díjazza, akik nap mint nap a háttérből segítik a kiváló, sikeres színpadi produkciók létrejöttét. Ők azok, akik sohasem állnak a rivaldafényben. Ők azok, akiknek szakmai tudása, odaadása nélkül halványabbak lennének a fények, unalmasabbak a kosztümök, ziláltabbak a frizurák, vagy éppen kevesebb néző ülne a nézőtéren.

A 2010-ben alapított Magyar Teátrum Díjra jelöléshez két, állami díjjal elismert színművésznek és a jelölő színház igazgatójának együttes javaslata szükséges. A gálaesten elismerést kapott Hosszú Mária, a Nemzeti Színház művészeti titkára; Jónás Ibolya, a Szolnoki Szigligeti Színház fodrásza, tárvezetője; Csipke Sándor Árpád, a Békéscsabai Jókai Színház kellékese; Csenky László, a Nemzeti Táncszínház műszaki vezetője; Pap Gábor, a Kecskeméti Katona József Színház díszletasztalosa és Sándor Dániel, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház műszaki vezetője.

Az esten átadták a kivételes színészi pályákat elismerő Magyar Teátrum Életműdíjat is, amelyet Miske László, a Debreceni Csokonai Színház színművésze vehetett át. Az eddigi tizenhárom év alatt 93 Magyar Teátrum Díjat illetve Életműdíjat adott át a Magyar Teátrumi Társaság, így az idei hét elismeréssel a 100. megítélt és átadott díjnál tart a Magyar Teátrum díjak története.

A díjazottak az elismerő kitüntetéseket Szentmártoni János kulturális helyettes államtitkártól, a jelölő színházak igazgatóitól, a Magyar Teátrumi Társaság elnökségi tagjaitól és a gálaestet támogató színháztechnikai szervezetek képviselőitől vehették át. Ezen az estén adták át a Magyar Színháztechnikai Szövetség által alapított életműdíjat, az első magyar színháztechnikai mérnökről elnevezett Tolnay Pál-díjat, amelyet Rákosa Tibor, a Zalaegerszegi Hevesi Sándor színház műszaki igazgatója vehette át. A Magyar Színháztechnikai Szövetség elnöksége a Proscaenium Emlékgyűrűt Farkas Lászlónak adományozta. A Gálaest műsorában a díjazottak anyaszínházai, a Karinthy Színház és a Fővárosi Nagycirkusz produkciói szerepeltek.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!