O.Márkiné – Temesváron debütál a Trojka Színházi Társulás új produkciója

2017 május 25. csütörtök, 8:20

Június 3-án Heinrich von Kleist O.márkiné című elbeszélésének színpadi adaptációját mutatja be a Trojka Színházi Társulás a temesvári színházban.

O.márkiné / Fotó: Balázs István Balázs

Bárnai Péter, Nagy Dóra, Soós Attila / O.márkiné / Fotó: Balázs István Balázs

Szász Hanna dramaturg gondolatai a darabról:

Heinrich von Kleist: O. márkiné története a teljes kiszolgáltatottság metaforája. Ocsmány, szentimentális és abszurd egyszerre. Elalélt állapotban megerőszakolja az a férfi, aki előzőleg kimenti öt erőszakoskodó férfi karjaiból egy erőd elfoglalása során. Hónapokkal később a nő ráébred arra, hogy gyermeket vár, mire a családja kitagadja, hiszen bár várandós, de nem tudja megindokolni, hogyan esett teherbe. Ezek után felad egy hirdetést, hogy jelentkezzen az a személy, akitől gyermeket vár.

Nagy Dóra, Soós Attila / O.márkiné / Fotó: Balázs István Balázs

Nagy Dóra, Soós Attila / O.márkiné / Fotó: Balázs István Balázs

Soós Attila rendező gondolatai a darabválasztásról:

A történetek kényszerítenek arra, hogy színpadra állítsuk őket.

Az előző darabunk próbafolyamata, de legfőképpen a nyári elő bemutató után eltelt három hónap megtanított különbséget tenni a valódi személyesség és az álszemélyesség között az interpretációban. A legfőbb tanulság, hogy az irodalmi alapanyagból kiolvasott személyes vonatkozások személyes megjelenítésének kulcsa: a józan ítélet, az objektívnek érezhető irányítás elsőként saját magam fölött, és másodsorban az adaptációban. Ebből a hasznos tanulság: az elvágyódás a német romantika felé. Mint az eddigi anyagválasztásokban, most is az egyik létrejött anyag megszülte a következőt, jelen esetben az Orlando az O. márkinét. A próbafolyamat egy váratlan, de mégis logikus pontján ez a „szülés” magától történt meg: az Orlando második felvonásában Lady Orlando a szexuális bántalmazását követő pillanatban teljesen váratlanul karóráért kiált. Abban a pillanatban szülte meg Lady Orlando O. márkinét.

Bárnai Péter, Nagy Dóra / O.márkiné / Fotó: Balázs István Balázs

Bárnai Péter, Nagy Dóra / O.márkiné / Fotó: Balázs István Balázs

A Trojka Színházi Társulás elmúlt három évének hatodik független színházi bemutatója után szeretnénk új színházi formák felé nyitni az eddigi fizikai színházi tapasztalatainkat használva, illetve szeretnénk olyan színházi intézményeket felkeresni játszási lehetőségeket találva, amikben még nem voltunk. Mindkét konzekvencia lényege: a nyitás gesztusa, a meglévő tapasztalatok kölcsönös cseréje, és az őszinteség.

Soós Attila, Nagy Dóra / O.márkiné / Fotó: Balázs István Balázs

Soós Attila, Nagy Dóra / O.márkiné / Fotó: Balázs István Balázs

 A történetvezetés és az időkezelés – egy fiatal özvegy állapot-drámája.

Az adaptációban az elbeszéléshez hűen követjük az eseményeket. A három részre osztott jelenetsorrend sűrű tagolással három időegységet is magába foglal. A kimondott szavak beteljesülnek, a bűnösök megbűnhődnek, és végül feloldozást kapnak. A megbocsátás és a szerelem győzedelmeskedik a félelem és a múltban átélt traumák felett. Az idősíkokat gyors tempóban váltó történetünk nézőpontja a romantikus hősé: O. márkiné idegrendszerével, őszinteségével, és nem utolsó sorban állapotával haladunk jelenetről jelenetre. A személyességében gazdag, vallomásos állapot-dráma a kiszolgáltatottság nézőpontjából szeretne rávilágítani a megerőszakolt, ártatlan nő esetére.

Soós Attila, Nagy Dóra / O.márkiné / Fotó: Balázs István Balázs

Soós Attila, Nagy Dóra / O.márkiné / Fotó: Balázs István Balázs

A groteszk ábrázolásmód – három színész több szerepben.

A torz módon félelmet ébresztő és a szinte fenségesen ártatlan szereplők egyazon színész által játszva rémületet és nevetést válthatnak ki a nézőben. A szereplők komikumának hatása minden esetben feloldhatatlan marad. A darab végére bizarrá növi magát az a világ, amit a szereplők szorongásai és félelmei idéznek elő. Idealisztikus és borzongató világ ez, ami időtlenné emelődik a darab lezárásában.

A budapesti nyilvános főpróbára szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt!

A részvételi szándékot a trojka.szinhazi.tarsulas@gmail.com címre jelezzétek!
Időpont: 2017. május 27. szombat 19:00
Helyszín: Sín Kulturális Központ – http://sinarts.org/megkozelithetoseg/

Soós Attila, Nagy Dóra / O.márkiné / Fotó: Balázs István Balázs

Soós Attila, Nagy Dóra / O.márkiné / Fotó: Balázs István Balázs

Heinrich von Kleist: O.márkiné című elbeszélésének
színpadi adaptációja
a Trojka Színházi Társulás produkciója

Szereplők: Nagy Dóra, Bárnai Péter, Soós Attila
Színpadra alkalmazta: Hanna Szász és Soós Attila
Látványtervező: Szakács Ferenc
Fénytervező: Hlinka Móni
Dramaturg: Szász Hanna
Dramaturg konzultáns: Radnai Annamária
Produkciós vezető: Váczi László
Rendezőasszisztens: Piróth Kinga
Rendező: Soós Attila

Bemutató: 2017.06.03. // Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház
Külön köszönet a Sín Kulturális Központnak