A Hegedűs a háztetőn musicalt mutatta be a Harag György Társulat

A Hegedűs a háztetőn című musicalt vitte színre a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata Márkó Eszter rendezésében. A partiumi társulat a Csongor és Tündét és a Woyzeck című előadást hozza el a 10. Színházi Olimpiára.

A népszerű darabot Márkó Eszter, a társulat egykori színésznője állította színpadra, aki rendszeresen visszatér Szatmárnémetibe, ahol legutóbb az Illatszertár című előadást rendezte.

A színház közleménye Bessenyei Gedő István társulatigazgatót idézte, aki elmondta, hogy amikor a Hegedűs a háztetőnre esett a választásuk, érezték, mekkora felelősséget jelent szakmai és morális értelemben is. Szerinte ez a történet különös erővel, mégis általános emberi üzenettel szólal meg, különösen ha kisebbségi sorshelyzetből tekintenek rá Szatmárnémetiben.

Kiemelte: itt egykor az ország egyik legjelentősebb zsidó közössége élt, amely mára világhírűvé is vált a szatmári rebbék és szatmári haszidok révén, de ahol alig maradt zsidóság napjainkra. Rámutatott: a mű ezer tanulsággal szolgál nézőjének, hiszen mindvégig az emberről szól, és olyan problémákat feszeget, amelyekkel vallási hovatartozástól és származástól függetlenül a mai napig szembesülhetünk.

Az igazgató szerint Márkó Eszter és alkotótársai keze alatt egy érzékeny, költői mélységű előadás született, amely nem szólalhatna meg a Dinu Lipatti Filharmónia művészei nélkül. Az előadás díszleteit Bodor András, a jelmezeket Kupás Anna készítette. A zenei vezetést Manfrédi Annamária és Bakk-Dávid László vállalta, utóbbi az előadás karmestere is. A koreográfiát Darabos Péter Aranysarkantyús táncos jegyzi. A produkciót január 20-án mutatták be.

A Harag György Társulat a Csongor és Tünde és a Woyzeck című előadásokat hozza el a 10. Színházi Olimpiára.

(Via MTI)

További cikkek
Madách vörös 1
2023 júniusában a 10. Színházi Olimpia egyik kiemelt eseménye a Madách-bicentenárium megünneplése lesz, amelynek középpontjában Az ember tragédiájának kortárs színrevitele áll. 
Fotó: Justyna Zadlo
A Performing Poland projektje hét performance-t foglal magába: Anna Steller és Marcin Herich koreográfiáikban a múlt és jelen, a szín, hang és tér összhatását jelenítik meg a MITEM fesztivál meghívására, a Színházi Olimpia keretében.
Forrás: KAPSZ Facebook-oldala
Határ nincs, csak távolság: ezt a címet viseli a viszáki Kaszás Attila Pajta Színház 2023-as, színházi olimpiai műsora. A háromnapos fesztivált június 22. és 24. között tartják.