A Hegedűs a háztetőn musicalt mutatta be a Harag György Társulat

A Hegedűs a háztetőn című musicalt vitte színre a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata Márkó Eszter rendezésében. A partiumi társulat a Csongor és Tündét és a Woyzeck című előadást hozza el a 10. Színházi Olimpiára.

A népszerű darabot Márkó Eszter, a társulat egykori színésznője állította színpadra, aki rendszeresen visszatér Szatmárnémetibe, ahol legutóbb az Illatszertár című előadást rendezte.

A színház közleménye Bessenyei Gedő István társulatigazgatót idézte, aki elmondta, hogy amikor a Hegedűs a háztetőnre esett a választásuk, érezték, mekkora felelősséget jelent szakmai és morális értelemben is. Szerinte ez a történet különös erővel, mégis általános emberi üzenettel szólal meg, különösen ha kisebbségi sorshelyzetből tekintenek rá Szatmárnémetiben.

Kiemelte: itt egykor az ország egyik legjelentősebb zsidó közössége élt, amely mára világhírűvé is vált a szatmári rebbék és szatmári haszidok révén, de ahol alig maradt zsidóság napjainkra. Rámutatott: a mű ezer tanulsággal szolgál nézőjének, hiszen mindvégig az emberről szól, és olyan problémákat feszeget, amelyekkel vallási hovatartozástól és származástól függetlenül a mai napig szembesülhetünk.

Az igazgató szerint Márkó Eszter és alkotótársai keze alatt egy érzékeny, költői mélységű előadás született, amely nem szólalhatna meg a Dinu Lipatti Filharmónia művészei nélkül. Az előadás díszleteit Bodor András, a jelmezeket Kupás Anna készítette. A zenei vezetést Manfrédi Annamária és Bakk-Dávid László vállalta, utóbbi az előadás karmestere is. A koreográfiát Darabos Péter Aranysarkantyús táncos jegyzi. A produkciót január 20-án mutatták be.

A Harag György Társulat a Csongor és Tünde és a Woyzeck című előadásokat hozza el a 10. Színházi Olimpiára.

(Via MTI)

További cikkek
A Színházi Olimpia hivatalos megnyitója - fotó: 4K Media Studio
A színházi világ kiválóságainak adtak otthont Magyarország színpadai a 10. Színházi Olimpia idején 2023 áprilisától. A műfajilag sokszínű programsorozat előadásai 200 000 nézőt vonzottak be, és elhelyezték az országot a világ színházi térképén.
Vidnyanszky
A Magyar Teátrumi Társaság tisztújító közgyűlést tartott az Eiffel Műhelyházban november 27-én, ahol a résztvevők újraválasztották az eddigi elnököt.
Jan_Fabre_Az_Olumposz_tetejen_900x599
A 11. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót 2024. április 5 – 27.  között rendezi meg a Nemzeti Színház.