Fotó: Eöri Szabó Zsolt - Nemzeti Színház

FEDÁK SÁRI – 100. előadásához érkezett Szűcs Nelli önálló estje

Január 25-én a Bajor Gizi Szalonban századik előadását ünnepelte a közönség Szűcs Nelli önálló estjének. A Nemzeti Színház a Csíksomlyói passiót hozza el a 10. Színházi Olimpiára.

Fedák Sári egyike volt a legnagyobbaknak. Ő volt A primadonna. Sztár Pesttől New Yorkig. Aki színpadon látta Őt, soha nem felejti. Rendkívüli személyisége, kivételes egyénisége kitörölhetetlen nyomot hagyott valaha volt színházi életünkben. Külön érdekesség a Fedák Sárit elénk varázsoló művésznő – Szűcs Nelli – személye. Ő is Beregszász szülötte, gyökerei ehhez a városhoz kötik, csakúgy, mint nagy elődjét. Rendkívüli empátiával és érzékenységgel vett részt az est szerkesztésében, fő hangsúlyainak megtalálásában, a koncepció tervezésében, kitalálásában.

Az előadást követően a Hollósi Frigyes Művészklubban, a színház társalgójában is folytatódott az ünneplés. Barátokkal és a társulat tagjaival koccintott a művésznő, akit Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója is meghatódva köszöntött, hangsúlyozva, hogy Nelli nem pusztán egy szép estet, de egy nagyon fontos ügyet is megtalált Fedák Sári életművében. Nem csak színésznőként bújik a nagy előd bőrébe a Nemzeti Színházban – és bárhol, ahová az estet meghívják -, hanem emlékének ápolásáért is sokat tesz. Ő volt például az egyik kezdeményezője és motorja annak, hogy a primadonnának szobrot állítottak Beregszászon.

A Nemzeti Színház a Csíksomlyói passiót hozza el a 10. Színházi Olimpiára.

(Via nemzetiszinhaz.hu)

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.