Fotó: Eöri Szabó Zsolt - Nemzeti Színház

FEDÁK SÁRI – 100. előadásához érkezett Szűcs Nelli önálló estje

Január 25-én a Bajor Gizi Szalonban századik előadását ünnepelte a közönség Szűcs Nelli önálló estjének. A Nemzeti Színház a Csíksomlyói passiót hozza el a 10. Színházi Olimpiára.

Fedák Sári egyike volt a legnagyobbaknak. Ő volt A primadonna. Sztár Pesttől New Yorkig. Aki színpadon látta Őt, soha nem felejti. Rendkívüli személyisége, kivételes egyénisége kitörölhetetlen nyomot hagyott valaha volt színházi életünkben. Külön érdekesség a Fedák Sárit elénk varázsoló művésznő – Szűcs Nelli – személye. Ő is Beregszász szülötte, gyökerei ehhez a városhoz kötik, csakúgy, mint nagy elődjét. Rendkívüli empátiával és érzékenységgel vett részt az est szerkesztésében, fő hangsúlyainak megtalálásában, a koncepció tervezésében, kitalálásában.

Az előadást követően a Hollósi Frigyes Művészklubban, a színház társalgójában is folytatódott az ünneplés. Barátokkal és a társulat tagjaival koccintott a művésznő, akit Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója is meghatódva köszöntött, hangsúlyozva, hogy Nelli nem pusztán egy szép estet, de egy nagyon fontos ügyet is megtalált Fedák Sári életművében. Nem csak színésznőként bújik a nagy előd bőrébe a Nemzeti Színházban – és bárhol, ahová az estet meghívják -, hanem emlékének ápolásáért is sokat tesz. Ő volt például az egyik kezdeményezője és motorja annak, hogy a primadonnának szobrot állítottak Beregszászon.

A Nemzeti Színház a Csíksomlyói passiót hozza el a 10. Színházi Olimpiára.

(Via nemzetiszinhaz.hu)

További cikkek
1443011015
Mátyássy Szabolcs zeneszerzőt, színművészt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusát választotta meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színház új igazgatójának a város közgyűlése egyhangú szavazással csütörtökön.
A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum
A 10. Színházi Olimpia kiemelt helyszíne lesz a megújult debreceni Csokonai Fórum, ahová az Országos Színházi Találkozó keretében a magyarországi kőszínházak számos meghatározó előadása érkezik májusban és júniusban.
MDOL, Krvavá svatba
A 10. Színházi Olimpia előadásai nem csak műfaji, de nyelvi változatosságot is hoznak a hazai színpadokra: az alábbi válogatásban elsőként a szláv – ukrán, szerb, lengyel, szlovák és cseh nyelvű – előadásokból szemezgettünk.