Fotó: vorosmartyszinhaz.hu

Készül a Nem félünk a farkastól Székesfehérváron

A Nem félünk a farkastól című Albee-darab próbafolyamata már nagy erőkkel zajlik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar próbatermében. A Vörösmarty Színház a Színházi Olimpia keretében egy horvát és egy temesvári előadást is befogad. 

A kamaradarab szereplői Tóth Ildikó, Sághy Tamás, Ballér Bianka és Kovács Tamás, rendező: Czukor Balázs. Az előadás előbemutatója Komáromban lesz, a fehérvári közönség a nyitás után nézheti majd meg.

A decemberi olvasó- és elemzőpróbák után a Nem félünk a farkastól stábja az új évet már az Alba Regia Szimfonikus zenekar próbatermében kezdte. Albee feszes és olykor fesztelen, sokrétegű, gazdag drámája egy akár szokványosnak is nevezhető helyzetbe csöppent nézőt és játszót egyaránt: egy görbe este tovább görbül kér házaspár – egy középkorú és egy fiatal – részvételével. Az alkohol, a játszmák és játékok azonban olyan örvénybe sodornak minket (és őket), ami után muszáj lesz elgondolkodnunk. Persze az alkotók nem titkolt célja éppen ez.

A próbafolyamat ezen szakaszában a szereplők kóstolgatnak (akárcsak a dalocskában az a bizonyos farkas). Egymást, a figurát, a helyzeteket és mélységeket. A Nem félünk a farkastól eredeti címe Who’s afraid of Virginia Wolf? (Ki fél Virginia Wolf-tól?), de akár azt a kérdést is feltehetjük – ahogy azt Tóth Ildikóval (Martha) meg is tettük -, hogy ki fél az illúziók nélküli élettől?

„Az illúziókra, mint drogra, vagy nevezzük más néven: a hazugságokra, az élethazugságokra, vagy önáltatásra mennyire van szükség, hogy élni tudjunk? Hogy kell adagolnunk magunkban? Állandóan vak, tiszta fehéren mindig csak az igazság, az néha pusztító, és ugyanolyan pusztító, ha a másik végletbe esik az ember. Lehet-e ebben valami egyensúlyt találni…”

Az előadás előbemutatója Komáromban lesz, a nyitás után pedig felköltözik a Kozák András Stúdióba, tehát márciustól már a Vörösmarty Színházban is láthatják. Az előadásról bővebben itt olvashat.

(Via vorosmartyszinhaz.hu)

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.