Ács Eszter és Berettyán Sándor a Nemzeti Színház Az ember tragédiája című előadásában (r.: Vidnyánszky Attila, 2018) - fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Ács Eszter és Berettyán Sándor a Nemzeti Színház Az ember tragédiája című előadásában (r.: Vidnyánszky Attila, 2018) - fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Madách 200 – Változatos programokat kínál a 10. Színházi Olimpia

A 200 éve, 1823. január 20-án született Madách Imre munkásságának is emléket állít az idei magyarországi Színházi Olimpia. Az immár kilencedik alkalommal megrendezett Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) mellett a szervezők a Madách Projekt elnevezésű rendezvénysorozattal is a jeles író munkássága előtt kívánnak tisztelegni, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet pedig a Nemzeti Színház tereiben kínál összeállítást az íróról.

Madách Projekt

Ahogy a Nemzeti Színház Magazinjában olvashatjuk, közel kétszáz, külföldi és hazai színészhallgató vesz részt abban a nagyszabású projektben, amelynek első fázisában az egyes országok diákjai Az ember tragédiájának egy-egy színét adják elő saját anyanyelvükön, az általuk megálmodott díszletekkel és jelmezekkel. A workshop eredményeit a Thália Színházban mutatják be június 10-én és 11-én. Az országok közötti együttműködés célja, hogy a résztvevő egyetemek hallgatói nemzetközi környezetben is megmutathassák tehetségüket és szakmai kapcsolatokat építhessenek.

A Madách Projekt második részében a hallgatók Vidnyánszky Attila rendezésében egy kéthetes próbafolyamat alatt hoznak létre egy közös előadást a Színházi Olimpia kiemelt programjaként. A Nemzeti Színház igazgatója elmondta, hogy a már igen sokféleképpen – prózai változatban és operaként is – feldolgozott darabot egyedülálló módon, tucatnyi nyelven, június 23-án fogják előadni egy különleges helyszínen, a Hajógyári sziget egyik nagy iparcsarnokában.

MITEM

A Madách Nemzetközi Színházi Találkozó mintegy negyven előadással járul hozzá a 10. Színházi Olimpia gazdag műsorkínálatához. Az április 1. és július 1. között megvalósuló MITEM programjain többek között görög, japán, grúz, olasz, kínai, angol és mexikói társulatok produkciói is megtalálhatók, amelyekre már megkezdték a jegyek árusítását.

A 2014-ben alapított fesztivállal a szervezők célja az volt, hogy hazánkat is feltegyék a nemzetközi színházi találkozók térképére: az elmúlt években a program keretében több mint 200 előadást tekinthettek meg a nézők, mintegy 30 ország társulatainak bemutatásában. A főszervező-alapító Vidnyánszky Attila elmondása szerint a fesztivál legfontosabb célkitűzése, hogy a színházzal a politika által lerombolt hidakat visszaépítsék és keresik azokat az előadásokat és alkotókat, akik azon fáradoznak, hogy a saját nemzeti színjátszásuk hagyományát felkutassák és megújítsák.

Madách-installáció a Nemzetiben

Szintén a Madách emlékévhez kapcsolódóan, a Színházi Olimpia kísérőprogjamjaként nyílik kiállítás a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában: a Madách-installációt az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet saját anyagaiból állítják össze. A kiállítás érdekességét az adja, hogy a dokumentumokból és fényképekből álló összeállítás tizenöt monitoron jelenik meg, amelyeknek Mira János Jászai-díjas díszlettervező álmodott színházi keretet. 

Az április 16. és július 1. között megtekinthető kiállítás középpontjában Madách fő műve, Az ember tragédiája áll. Az installáció rendezői arra törekedtek, hogy a darab történetének legendás színpadi adaptációit is megjelenítsék, így többek között Szinetár Miklós, Alföldi Róbert, Kerényi Imre vagy éppen Vidnyánszky Attila rendezők előadásainak emlékei tekinthetők meg a rendhagyó kiállítás keretében.

További cikkek
net_Fedak100_eorifoto-8812
Január 25-én a Bajor Gizi Szalonban századik előadását ünnepelte a közönség Szűcs Nelli önálló estjének. A Nemzeti Színház a Csíksomlyói passiót hozza el a 10. Színházi Olimpiára.
javor-hajnalai
Január 31-én az Aradi Kamaraszínház Pozsgai Zsolt Jávor hajnalai című zenés előadásával emlékezik Jávor Pálra, aki 121 évvel ezelőtt született Aradon. A teátrumot a 10. Színházi Olimpián is láthatjuk.
Georges Banu​ - fotó: Gabriel-axel Soussan
79 éves korában, 2023. január 21-én  elhunyt Georges Banu nemzetközi hírű színháztudós, kritikus, a Román Színházi Szövetség tagja.