Fotó: Mekli Zoltán

Az erősebb – Ősbemutatót tartottak a győri Padlásszínházban

Zakariás Zalán rendezésében mutatták be Az erősebb című színművet a győri Padlásszínházban, ami két nő egymásnak feszülését követi nyomon. Az egyfelvonásos drámát Szina Kinga és Mózes Anita adja elő. A Győri Nemzeti Színház a Duna Fesztiválnak ad otthont a 10. Színházi Olimpián.

Újabb bemutatóval bővül a győri Padlásszínház kínálata. Február 10-látható Strindberg kétszemélyes drámája, az Erősebb Zakariás Zalán rendezésében. A város szívében található, 1993 és 2000 között sikeresen működő teátrum tavalyi újraélesztésének legfőbb célja az volt, hogy a Győri Nemzeti Színház művészei más oldalukról is bemutatkozhassanak, kisebb lélegzetvételű történetükkel, monodrámájukkal lépjenek a közönség elé.

“Kávéházi sarok. Kisasztal, poros székek. Ócska karácsonyi zene szól. A hely szinte üres. Rajtunk (nézőkön) és pincéren kívül, csak egy nő olvasgat az ablak közelében. Nyugtalanító nyugodtság. Pár perc múlva egy feltűnő nő ül az asztalához. Véletlen találkozó.” Strindberg első házassága zátonyra futásakor vetette papírra Az erősebb című színművet (1889), melyben két nő egymásnak feszülését, folyamatos státuszváltását követhetjük nyomon.

Előadja: Szina Kinga és Mózes Anita. Dramaturg: Berecki Ágota. Súgó: Jakab Anita. Látványtervező: Cs. Kiss Zsuzsanna. Rendezőasszisztens: Takács Zoltán. Rendező: Zakariás Zalán.

A Győri Nemzeti Színház a Duna Fesztiválnak ad otthont a 10. Színházi Olimpián.

(Via gyoriszinhaz.hu)

További cikkek
net_Rajzoltunk_egy_koeltemenyt_2023_2
A 10. MITEM részeként október 2-án 18 órától nyílik kiállítás a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában, melynek keretében Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt.
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.