Fotó: Mekli Zoltán

Az erősebb – Ősbemutatót tartottak a győri Padlásszínházban

Zakariás Zalán rendezésében mutatták be Az erősebb című színművet a győri Padlásszínházban, ami két nő egymásnak feszülését követi nyomon. Az egyfelvonásos drámát Szina Kinga és Mózes Anita adja elő. A Győri Nemzeti Színház a Duna Fesztiválnak ad otthont a 10. Színházi Olimpián.

Újabb bemutatóval bővül a győri Padlásszínház kínálata. Február 10-látható Strindberg kétszemélyes drámája, az Erősebb Zakariás Zalán rendezésében. A város szívében található, 1993 és 2000 között sikeresen működő teátrum tavalyi újraélesztésének legfőbb célja az volt, hogy a Győri Nemzeti Színház művészei más oldalukról is bemutatkozhassanak, kisebb lélegzetvételű történetükkel, monodrámájukkal lépjenek a közönség elé.

“Kávéházi sarok. Kisasztal, poros székek. Ócska karácsonyi zene szól. A hely szinte üres. Rajtunk (nézőkön) és pincéren kívül, csak egy nő olvasgat az ablak közelében. Nyugtalanító nyugodtság. Pár perc múlva egy feltűnő nő ül az asztalához. Véletlen találkozó.” Strindberg első házassága zátonyra futásakor vetette papírra Az erősebb című színművet (1889), melyben két nő egymásnak feszülését, folyamatos státuszváltását követhetjük nyomon.

Előadja: Szina Kinga és Mózes Anita. Dramaturg: Berecki Ágota. Súgó: Jakab Anita. Látványtervező: Cs. Kiss Zsuzsanna. Rendezőasszisztens: Takács Zoltán. Rendező: Zakariás Zalán.

A Győri Nemzeti Színház a Duna Fesztiválnak ad otthont a 10. Színházi Olimpián.

(Via gyoriszinhaz.hu)

További cikkek
Forrás: 4K Media Studio
A 10. Színházi Olimpia  által nyújtott szakmai lehetőségekről tartottak tájékoztatást március 30-án a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói és hallgatói számára.
Maszk
A maszk útjának athéni állomásán Theodórosz Terzopulosz olimpia alapítót színházában, az Attiszban is meglátogatta stábunk. Videóízelítő a görög rendezőóriás színházi szentélyében töltött időről.
Hollerung Gábor és a Budafoki Dohnányi Zenekar
A Müpa Budapest A kétkedő szellem című koncerttel vesz részt a 10. Színházi Olimpián, aminek kapcsán Káel Csaba vezérigazgatót és Szomolányi Janinát, a Bartók Tavasz Művészeti Hetek operatív igazgatóját kérdeztük.