Fotó: Pécsi Harmadik Színház

Továbbra is számít a segítségre a Pécsi Harmadik Színház

Március 23-ig meghosszabbítja adománygyűjtő akcióját, valamint további jótékonysági esteknek ad otthont a Pécsi Harmadik Színház. A 10. Színházi Olimpián az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház közös előadásában a Karnyóné érkezik a pécsi teátrumba áprilisban, a beregszászi színház pedig Örkény művét, a Tótékat játssza májusban. 

Az amatőr és alternatív hagyományokra építő, társulattal nem rendelkező, saját és meghívott produkciókra épülő magánszínház az elszabaduló energiaárak miatt január elejére a gazdasági ellehetetlenülés szélére került, ezért nyílt levélben kért segítséget a nyilvánosságtól.

Az intézmény az MTI érdeklődésére kedden azt közölte, hogy a segíteni szándékozók jelentős számban mozdultak meg korábbi felhívásukra, de sokakhoz csak jelentős késéssel jutottak el a színház helyzetéről szóló információk. Mint írták, többen fellépésekkel, azok bevételével járulnának hozzá a gyűjtéshez a következő hetekben.

Közölték: az eddigi adományoknak köszönhetően az intézmény fenn tudott maradni és eddig minden meghirdetett előadásukat megtartották. A magánszínház hónapról hónapra él – hangsúlyozták a közleményben, megemlítve, hogy a pécsi önkormányzat például az idei évre szóló ötmillió forintos működési támogatását – méltányosságból – nem részletekben, hanem egy összegben utalja át, ez egyhavi bérköltségük fedezését teszi lehetővé.

Kiemelték: miután Nagy Bandó András humorista elsőként ajánlotta fel, hogy előadói estet tart náluk, s annak bevételét a színháznak adományozta, a következő időszakban több ilyen alkalom is lesz, így március 15-én a színház előadásaiban rendszeresen játszó színészek és az ő invitálásukra Pécsre érkező művészek lépnek színpadra, míg Koltai Róbert március 29-én tart önálló estet, Bősze Ádám zenetörténész pedig áprilisban érkezik szintén a rendezvény teljes bevételével segítve a teátrumot.

Mindezek mellett a Pécsi Harmadik Színház részt vesz a színházi világ legjelentősebb nemzetközi seregszemléje, az idén Magyarországon zajló jubileumi, X. Színházi Olimpia rendezvénysorozatában: így az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház közös előadásában Csokonai tündérbohózata, a Karnyóné érkezik a teátrumba áprilisban, a beregszászi színház pedig Örkény művét, a Tótékat játssza májusban. A sokirányú zenei tehetséggel megáldott Apaceller család a közeljövőben Pécsváradon tartandó koncertjének teljes bevételét szándékozik felajánlani számukra – közölték.

Az intézmény közleményében kitért arra is, hogy helyzetük rendkívül bonyolult, hiszen miközben magánszínháznak minősülnek, kiemelt minősítésű előadó-művészeti intézménynek számítanak, az épület pedig, amelyben működnek, a pécsi önkormányzat tulajdona. Mint írták, egyelőre nem látják a pályázati lehetőségeket sem. A szakmabeliek egyértelműen a teátrum „visszaintézményesítésében” vélik a végleges megoldást, mert a közös önkormányzati és állami fenntartású színházak működése kiegyensúlyozottan és biztonságosan így teremthető meg – közölte a teátrum az MTI-vel. A színház jelenleg Egressy Zoltán Szarvas a ködben című regénye nyomán készült színdarab ősbemutatójára készül.

(Via MTI)

További cikkek
Gulliver - forrás: MITEM
A MITEM-en szereplő Těšínské Színház, Bajka Bábtársulat október 3-i előadását ihlető gondolat, hogy a távoli véleményekkel, gondolkodásmódokkal és szokásokkal való találkozás hasznos, egyszersmind szórakoztató is lehet.
net_Agon_eloadas_eorifoto-48
Erős kezdés egy rendhagyó fesztiválon – a Nemzeti Színház saját produkcióinak sorozatából elsőként az Agónt láthatta a közönség a 10. MITEM-en.
synergy logo
Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében látható. A Fesztiválról Venczel Valentin gondolatait osztjuk meg.