Fotó: Miskolci Nemzeti Színház

Fennállásának 200. évfordulóját ünnepli a Miskolci Nemzeti Színház

Az ünnepi évad első előadásaként ugyanazt a darabot tűzi műsorra, amellyel annak idején megnyílt a színház, és amely a Színházi Olimpia keretében idén számos külföldi előadást is vendégül lát.

Mint a színház és miskolci polgármesteri hivatal csütörtöki közleményében kiemelik, Miskolcon egész évben a kultúrát ünneplik, hiszen a Miskolci Nemzeti Színház mellett még két társulat kerek évfordulót ünnepel: a Csodamalom Bábszínház harminc, a Miskolci Szimfonikus Zenekar pedig hatvan éves lesz idén.

A jubileumi év alkalmából a Miskolci Nemzeti Színház ugyanazzal az előadással indítja évadját, amellyel kétszáz évvel ezelőtt, 1823. augusztus 24-én 17 órakor megnyílt a teátrum. Kisfaludy Károly A tatárok Magyarországon című darabját Szőcs Artur állítja színpadra az ünnepi évadban, amely pont abban az órában indul majd, mint kétszáz évvel ezelőtt.

A közleményben idézik Béres Attilát, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatóját, aki szerint rendkívül szerencsés egybeesés és egyben lehetőség az, hogy a jubileumi évben rendezik meg Magyarországon a 10. Színházi Olimpiát, amelynek keretében több világhírű társulat is vendégszerepel Miskolcon.

A svájci Schauspielhaus Zürich Christoph Marthaler rendezésében A sírás (A sejtés) című darabot mutatja be áprilisban. Az izraeli Vertigo Dance Company a Pardes című darabbal érkezik Miskolcra, a Kolozsvári Állami Magyar Színház pedig két előadását is elhozza: Eugene Ionesco Macbettjét Silviu Purcărete rendezésében és George Orwell Állatfarmját, amelyet Erős Ervin, Klemm Dávid és Lénárd Róbert közreműködésével Puskás Zoltán rendezett.

Ősszel a Bukarestből érkező Bulandra Színház Vacsora barátokkal című előadását láthatják az érdeklődők Cristi Juncu rendezésében, valamint Shakespeare Vihar című darabját Ada Milea színrevitelében. Fellép Miskolcon a Comédie-Française is, amely Tartuffe című előadását hozza Miskolcra Ivo van Hove rendezésében – emelik ki a közleményben.

(MTI)

További cikkek
A Színházi Olimpia hivatalos megnyitója - fotó: 4K Media Studio
A színházi világ kiválóságainak adtak otthont Magyarország színpadai a 10. Színházi Olimpia idején 2023 áprilisától. A műfajilag sokszínű programsorozat előadásai 200 000 nézőt vonzottak be, és elhelyezték az országot a világ színházi térképén.
Vidnyanszky
A Magyar Teátrumi Társaság tisztújító közgyűlést tartott az Eiffel Műhelyházban november 27-én, ahol a résztvevők újraválasztották az eddigi elnököt.
Jan_Fabre_Az_Olumposz_tetejen_900x599
A 11. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót 2024. április 5 – 27.  között rendezi meg a Nemzeti Színház.