Fotó: Miskolci Nemzeti Színház

Fennállásának 200. évfordulóját ünnepli a Miskolci Nemzeti Színház

Az ünnepi évad első előadásaként ugyanazt a darabot tűzi műsorra, amellyel annak idején megnyílt a színház, és amely a Színházi Olimpia keretében idén számos külföldi előadást is vendégül lát.

Mint a színház és miskolci polgármesteri hivatal csütörtöki közleményében kiemelik, Miskolcon egész évben a kultúrát ünneplik, hiszen a Miskolci Nemzeti Színház mellett még két társulat kerek évfordulót ünnepel: a Csodamalom Bábszínház harminc, a Miskolci Szimfonikus Zenekar pedig hatvan éves lesz idén.

A jubileumi év alkalmából a Miskolci Nemzeti Színház ugyanazzal az előadással indítja évadját, amellyel kétszáz évvel ezelőtt, 1823. augusztus 24-én 17 órakor megnyílt a teátrum. Kisfaludy Károly A tatárok Magyarországon című darabját Szőcs Artur állítja színpadra az ünnepi évadban, amely pont abban az órában indul majd, mint kétszáz évvel ezelőtt.

A közleményben idézik Béres Attilát, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatóját, aki szerint rendkívül szerencsés egybeesés és egyben lehetőség az, hogy a jubileumi évben rendezik meg Magyarországon a 10. Színházi Olimpiát, amelynek keretében több világhírű társulat is vendégszerepel Miskolcon.

A svájci Schauspielhaus Zürich Christoph Marthaler rendezésében A sírás (A sejtés) című darabot mutatja be áprilisban. Az izraeli Vertigo Dance Company a Pardes című darabbal érkezik Miskolcra, a Kolozsvári Állami Magyar Színház pedig két előadását is elhozza: Eugene Ionesco Macbettjét Silviu Purcărete rendezésében és George Orwell Állatfarmját, amelyet Erős Ervin, Klemm Dávid és Lénárd Róbert közreműködésével Puskás Zoltán rendezett.

Ősszel a Bukarestből érkező Bulandra Színház Vacsora barátokkal című előadását láthatják az érdeklődők Cristi Juncu rendezésében, valamint Shakespeare Vihar című darabját Ada Milea színrevitelében. Fellép Miskolcon a Comédie-Française is, amely Tartuffe című előadását hozza Miskolcra Ivo van Hove rendezésében – emelik ki a közleményben.

(MTI)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!