Fotó: Éder Vera, szabolcsmatyassy.com

Mátyássy Szabolcs a Csokonai Nemzeti Színház új igazgatója

Mátyássy Szabolcs zeneszerzőt, színművészt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusát választotta meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színház új igazgatójának a város közgyűlése egyhangú szavazással csütörtökön.

Gemza Péter jelenlegi igazgató megbízatása június végén jár le. Az igazgatói posztra hárman pályáztak, Gemza Péter nem adott be pályázatot.

A közgyűlési döntést megelőzően a pályázatokat értékelő szakmai bizottság egyértelműen Mátyássy Szabolcs pályázatát támogatta, akit a közgyűlés 2028. január 31-ig szóló mandátummal megválasztott igazgatónak. Az új igazgató pályázatában Szabó K. István rendezőt jelölte meg a színház új művészeti vezetőjeként.

Mátyássy Szabolcs Zoltán 2014-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen alkalmazott zeneszerzés (BA), majd 2016-ban zeneszerző (MA) diplomát szerzett. 2021-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen DLA fokozatot, ugyanabban az évben művészeti igazgatás és művészetmenedzsment szakképzettséget kapott.

A Szegedi Nemzeti Színházban 1997-től 2003-ig, majd 2006-tól 2007-ig a prózai tagozat színművészeként volt a társulat tagja. Mátyássy Szabolcs a Színház és Filmművészeti Egyetem adjunktusa, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének a tagja.

(Via MTI)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!