Párbeszédes programsorozat – Kovács Géza és Lenkefi Zoltán a Bábművészeti Világtalálkozóról

A 10. Színházi Olimpia keretében kerül sor a Bábművészeti Világtalálkozóra, amelyben részt vesz a magyar bábművészet színe-java, a hivatásos bábszínházak, a független előadók és az egyetemi hallgatók, határon inneniek és túliak. A szervezés regionálisan koordinált, négy triolában három-három bábszínházat érintenek a programok. Országjárásunkat az északnyugati és a délkeleti triolával kezdve Kovács Gézát és Lenkefi Zoltánt kérdeztük.

„A Bábművészeti Világtalálkozó a magyar bábművészet számára óriási lehetőséget jelent. Ilyen sokszínű és ennyi várost érintő megmutatkozási lehetőséget még soha nem kapott a műfaj. Rendeztünk már világtalálkozót, UNIMA-találkozót, országszerte rendszeresek a fesztiválok, de ennyiféle program, amelyben a közönség számára nyilvános előadások és kifejezetten szakmai workshopok egyaránt megtalálhatók, még nem volt elérhető Magyarországon”

– vázolja a 10. Színházi Olimpia keretében zajló eseménysorozat jelentőségét Kovács Géza rendező, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Aláhúzza, hogy széles körű szakmai összefogással jött létre a Bábművészeti Világtalálkozó, az ország összes hivatásos bábszínháza, a budapesti mellett a 12 vidéki társulat, valamint a független bábosok is részt vállalnak belőle szervezőként és fellépőként is.

Kovács Géza. Forrás: vaol.hu

Észak-nyugati triola

A Bábművészeti Világtalálkozó programja valóságos párbeszéd révén alakult ki, mondja Kovács Géza. Ennek eredménye a szabadtéri rendezvények sora, a láncfesztivál, a vándorkiállítás, a tucatnyi városban elkészülő, majd a Zene Háza előtt a Városligetben egy nagy installációvá váló Papírkenu közösségi és előadóterek, a Zsinórok nélkül címmel a független társulatoknak szóló, európai, hazai és határon túli alkotók közös munkáját segítő pályázat, a határon túli bábszínházak és a színművészeti egyetemek bemutatkozása. 

A marosvásárhelyi bábos hallgatók elhozzák a Bennem a létra című versszínházi előadásukat,  amelyet két magyarországi, ráadásul épp ebbe a triolába tartozó alkotó, dramaturgként Kocsis Rozi, rendezőként Bartal Kiss Rita jegyez.

„Fontosnak tartom, hogy a magyarországi bábszínházak élő kapcsolatba kerüljenek az ottani képzéssel, már csak azért is, mert Marosvásárhelyen nagy számban tanulnak itteni fiatalok”

– indokolja Kovács Géza a választást. Az egyetemisták nyolc helyszínen mutatják be a Weöres Sándor verseiből készített összeállítást, az előadáshoz pedig Győrben, Szombathelyen és Zalaegerszegen is rendhagyó irodalomóra társul, amelyet Fűzfa Balázs, az ELTE Savaria Egyetemi Központ docense tart.

Nem túlzás azt állítani, hogy a következő hetekben házhoz jönnek a bábos szupersztárok. „A bábszínházaknak nincs arra keret a költségvetésükben, hogy ilyen színvonalú képzéseket tartsanak” – jegyzi meg Kovács Géza, miközben a szakmai fejlődés szempontjából elengedhetetlenek a műhelymunkák. A Bábművészeti  Világtalálkozó szakmai rendezvényeire sikerül elhozni Yael Rasoolyt, Duda Paivát, Yeung Fait, de a pécsi MárkusZínház Karakulit Fesztiváljához is kapcsolódnak workshopokat. 

Forrás: Vaskakas Bábszínház

„Mennyiség és minőség szempontjából is fantasztikus a kínálat” – mondja Kovács Géza, és hangsúlyozza, micsoda jelentősége van a közönség számára is a Bábművészeti Világtalálkozónak, hiszen országszerte megtapasztalható a kortárs bábművészet sokszínűsége. Saját észak-nyugati triolájából a Griff Bábszínház háromnapos minifesztiválját említi, illetve a Zalaegerszeg mellett Szombathelyen és Győrben is fellépő cseh Drak Színházat, amely Európa egyik legelismertebb bábszínháza. Ők a Georges Méliès utolsó trükkje című szórakoztató és nem csupán ínyenceknek szóló, ha tetszik: populáris előadással érkeznek. „Nem is találkozónak vagy fesztiválnak mondanám ezt az eseménysorozatot, hanem ünnepnek” – teszi hozzá.

Délkeleti triola

A délkeleti triola az átlagos években is tobzódik a fesztiválokban. A szegedi Kövér Béla Bábszínház újrapozicionált eseménysorozatával, a SZINkópéval vonzza az érdeklődőket, a kecskeméti Ciróka Bábszínház a szakma legnagyobb seregszemléjének, a Magyarországi Bábszínházak Találkozójának ad otthont. A Békéscsabai Napsugár Bábszínház nemzetközi bábfesztiválja nagy hagyománnyal bír, a bábos drámaíró verseny szintén fontos eseménynek számít a szakmai körökön túl a város kulturális életében. 

Vajon milyen szakmai jelentősége van ebben a fesztiváloktól pezsgő régióban a világtalálkozónak? A békéscsabai bábszínház-igazgató, Lenkefi Zoltán ahhoz hasonlítja a helyzetet, mintha fél évig folyamatosan tartana a fesztivál. Hozzáteszi, bár a közönség Békéscsabán és a régióban is hozzá van szokva ahhoz, hogy a bábszínházak időről időre különleges programokkal és újszerű kezdeményezésekkel jelennek meg, ezzel együtt is sokat jelent Színházi Olimpia, amelynek keretében a három városban temérdek produkciót, köztük egy jól ismert határon túli vendég, Écsi Gyöngyi előadását is láthatják az érdeklődők.

Természetesen ezekben a városokban is kiköt a Papírkenu, azaz felállítanak egy egyszerre kiállító-, előadó-, sőt pihenőtérként is használható installációt. Békéscsabán ennek a helyszíne a Beliczey-kertben lesz, a vitorláspiramis oldalára pedig látványos fotók kerülnek, amelyek a Napsugár Bábszínház elmúlt évtizedeit reprezentálják.

A Napsugár Bábszínház szempontjából különösen ünnepi lesz május utolsó hétvégéje, hiszen a világtalálkozóhoz kapcsolódik új otthonuk átadása a Munkácsy Negyedben, ahol a Békés Vármegyei Könyvtárral, a Csabagyöngye Kulturális Központtal, a Munkácsy Mihály Múzeum, illetve a Munkácsy Emlékházzal együtt igazi kulturális városrész jön létre. Lenkefi Zoltán kiemeli, ez a negyed is erősíti Békéscsaba turisztikai desztinációként való értelmezését.

Lenkefi Zoltán. Forrás: kultura.hu

A bábfesztiválok már eddig vonzották az érdeklődőket, köztük jelentős számban olyanokat, akik addig nem jártak a bábszínházban, tehát egy-egy ilyen eseménnyel új nézőket nyerhet a műfaj. „Érkeznek a környékbeli településekről, de átjönnek Nagyváradtól, Temesvárról, Debrecenből, még akár Budapestről is” – illusztrálja Lenkefi Zoltán, milyen jelentős vonzáskörzetről beszélhetünk. 

A nagyközönséget május 27–29-én várják, áprilisban viszont sor kerül egy szakmai rendezvényre is. Talán vannak, akik emlékeznek Yael Rasoolyra, aki a 2010-es Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztiválon járt Magyarországon, ott díjat is kapott a Paper Cut című előadásért, azóta pedig igazán komoly karriert futott be, ma már a műfaj legjelentősebb fesztiváljainak visszatérő vendége. Az izraeli bábos a békéscsabai, a kecskeméti és a szegedi bábszínház művészeinek egy háromnapos tárgyanimációs workshopot tart, ami szakmai szempontból igazán kivételes lehetőség.

„Az volt a célunk a meghívással, hogy friss szemléletet, új, inspiráló gondolkodásmódot ismerjünk meg”

– magyarázza Lenkefi Zoltán, és elárulja, a műhelymunka alatt a résztvevők saját személyes tárgyaikkal fognak dolgozni, azok használatával el is készül egy etűd. 

Az interjút Papp Tímea készítette.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!