Fotó: Czinzel László

Petőfi-emlékhelyeken is bemutatja A helység kalapácsát a Harag György Társulat

Petőfi Sándor A helység kalapácsa című eposzparódiájának a bemutatóját tartotta meg pénteken a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. Az előadást Szatmár megyében több helyszínen és közeli Petőfi-emlékhelyeken is bemutatják. A társulat a Csongor és Tündét és a Woyzeck című előadást hozza el a 10. Színházi Olimpiára.

A szatmárnémeti Harag György Társulat a Petőfi-emlékév alkalmából vitte színre A helység kalapácsát, melyben a költő kora legkedveltebb irodalmi műfaját, az eposzt parodizálja – írja közleményében a teátrum. Emlékeztetnek: a történet nagyszerűsége épp az egyszerűségében rejlik: a romantika korabeli magyar paraszti élet egy szeletét ragadja ki, és emeli hőskölteményi magasságokba.

Az előadás rendezője Béres László, aki a Tél című stúdióelőadást és a Falstaff nagyszínpadi előadást rendezte a partiumi városban. „Az elkészült előadásban műfajok keverednek minden szinten: zeneszerző barátomat, Cári Tibort, akivel lassan húsz éve együtt dolgozunk, arra kértem, hogy a Petőfi-szövegből az általam kijelölt szövegrészeket különböző stílusokban – musical, blues, operett, tangó – zenésítse meg” – idézi a rendezőt a közlemény, aki szerint ez igazi zenei bravúr, hiszen nem könnyű „a veretes szövegre” dalokat komponálni ilyen sokféle stílusban.

Béres László szerint ezt a játékosságot követi Bokor Attila koreográfus és Márton Erika díszlet- és jelmeztervező munkája is. A színpadkép „egy sajátos átmenetet képez az eltúlzott népi motívumok és a monumentális giccs közötti”. „Mindezen eszközök használata a paródia irányába mozdítja el az előadást” – írják.

Az előadás a Dinu Lipatti Filharmóniával együttműködve jött létre, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A tervek szerint Szatmár megyében több helyszínen és a közeli ismert Petőfi-emlékhelyeken is bemutatják.

A Harag György Társulat a Csongor és Tünde és a Woyzeck című előadásokat hozza el a 10. Színházi Olimpiára.

(Via MTI)

További cikkek
Forrás: 4K Media Studio
A 10. Színházi Olimpia  által nyújtott szakmai lehetőségekről tartottak tájékoztatást március 30-án a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói és hallgatói számára.
Maszk
A maszk útjának athéni állomásán Theodórosz Terzopulosz olimpia alapítót színházában, az Attiszban is meglátogatta stábunk. Videóízelítő a görög rendezőóriás színházi szentélyében töltött időről.
Hollerung Gábor és a Budafoki Dohnányi Zenekar
A Müpa Budapest A kétkedő szellem című koncerttel vesz részt a 10. Színházi Olimpián, aminek kapcsán Káel Csaba vezérigazgatót és Szomolányi Janinát, a Bartók Tavasz Művészeti Hetek operatív igazgatóját kérdeztük.