Fotó: Czinzel László

Petőfi-emlékhelyeken is bemutatja A helység kalapácsát a Harag György Társulat

Petőfi Sándor A helység kalapácsa című eposzparódiájának a bemutatóját tartotta meg pénteken a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. Az előadást Szatmár megyében több helyszínen és közeli Petőfi-emlékhelyeken is bemutatják. A társulat a Csongor és Tündét és a Woyzeck című előadást hozza el a 10. Színházi Olimpiára.

A szatmárnémeti Harag György Társulat a Petőfi-emlékév alkalmából vitte színre A helység kalapácsát, melyben a költő kora legkedveltebb irodalmi műfaját, az eposzt parodizálja – írja közleményében a teátrum. Emlékeztetnek: a történet nagyszerűsége épp az egyszerűségében rejlik: a romantika korabeli magyar paraszti élet egy szeletét ragadja ki, és emeli hőskölteményi magasságokba.

Az előadás rendezője Béres László, aki a Tél című stúdióelőadást és a Falstaff nagyszínpadi előadást rendezte a partiumi városban. „Az elkészült előadásban műfajok keverednek minden szinten: zeneszerző barátomat, Cári Tibort, akivel lassan húsz éve együtt dolgozunk, arra kértem, hogy a Petőfi-szövegből az általam kijelölt szövegrészeket különböző stílusokban – musical, blues, operett, tangó – zenésítse meg” – idézi a rendezőt a közlemény, aki szerint ez igazi zenei bravúr, hiszen nem könnyű „a veretes szövegre” dalokat komponálni ilyen sokféle stílusban.

Béres László szerint ezt a játékosságot követi Bokor Attila koreográfus és Márton Erika díszlet- és jelmeztervező munkája is. A színpadkép „egy sajátos átmenetet képez az eltúlzott népi motívumok és a monumentális giccs közötti”. „Mindezen eszközök használata a paródia irányába mozdítja el az előadást” – írják.

Az előadás a Dinu Lipatti Filharmóniával együttműködve jött létre, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A tervek szerint Szatmár megyében több helyszínen és a közeli ismert Petőfi-emlékhelyeken is bemutatják.

A Harag György Társulat a Csongor és Tünde és a Woyzeck című előadásokat hozza el a 10. Színházi Olimpiára.

(Via MTI)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!