Rusz Milán
Rusz Milán

Rusz Milán: „A nemzetiségi színházi mozgalom kulcsszava az elkötelezettség”

A magyarországi bolgár, görög, német, roma, szerb, horvát és szlovák nemzetiségek előadásai láthatók március 19. és 27. között a Nemzeti Színházban. 

A határon túlról érkezik a szlovák Kassai Állami Színház. Emlékestet rendeznek a nemzetiségi színházi mozgalom meghatározó tagja, Gergely László emlékére, és bemutatót tart az általa alapított Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulata is.  A fesztiválnak – ahogy 2018 óta mindig – az idén is a Nemzeti ad otthont, ezúttal a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia „előhangjaként”.

„A nemzetiségi színházi mozgalom kulcsszava az elkötelezettség” – mondja Rusz Milán, a Jelen/lét szervezője, a Magyarországi Szerb Színház vezetője. “Az az igény fejeződik ki ebben, hogy anyanyelvünket, kultúránkat a színházon keresztül is megőrizzük, erősítsük, hogy a maga természetességével élhessük meg kettős identitásunkat. Az én mintegy három évtizedes tapasztalatom az, hogy ezen színházak, társulatok működése egy-egy karizmatikus, elhivatott emberen múlik, aki nem adja fel, és képes éveken keresztül dolgozni az ügy érdekében, tud pályázni, szervezni.”

A magyarországi kisebbségek közül a bolgár, a görög, a német, a roma, a szerb, a horvát, a szlovák nemzetiségeknek vannak társulataik (lengyeleknek és a románoknak sajnos nincs). Vannak professzionális és amatőr, időszakonként, például egy-egy fesztiválra összeálló társulatok. A rendszeres játszó intézmények a Pécsi Horvát Színház, a szekszárdi Deutsche Bühne Ungarn, a szlovák Vertigo Budapesten és a Cervinus Szarvason, két roma társulat: a Cinka Panna és a Karaván, a bolgár Malko Teatro és a Budapesten működő Magyarországi Szerb Színház. Ezen kívül görög, örmény és több roma társulat működik még. 

„Nem könnyű út a nemzetiségi színházcsinálás, mert bár erkölcsi támogatás általában jön „odaátról”, a társulatok működésének egyedüli anyagi támogatója a mindenkori magyar kormány.”

Az első nemzetiségi színházi seregszemle 1993-ban volt, amikor Ablonczy László, a Nemzeti Színház akkori igazgatója úgy gondolta, hogy a Nemzetinek feladata, hogy befogadja és bemutassa a magyarországi nemzetiségek színházi életét. Ezután is voltak fesztiváljaik Arcusfeszt néven, Jordán Tamás igazgatása alatt is játszottak a Nemzetiben. 

A Jelen/létet 2013-ban és 2014-ben szervezték meg Gergely László kezdeményezésére, akinek az erőfeszítései eredményeként alakult meg 2010-ben a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség is. 

A szarvasi szlovák színházat is megalapító Gergely László 2016-ban egy balesetben elhunyt – az idei Jelen/lét az ő emlékét is megidézik egy est erejéig. A nemzetiségiek 2013 óta rendszeresen jelen vannak a Nemzeti Színházban, Jelen/lét pedig 2018-ban talált otthonra a Duna-parti teátrumban.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!