Rusz Milán
Rusz Milán

Rusz Milán: „A nemzetiségi színházi mozgalom kulcsszava az elkötelezettség”

A magyarországi bolgár, görög, német, roma, szerb, horvát és szlovák nemzetiségek előadásai láthatók március 19. és 27. között a Nemzeti Színházban. 

A határon túlról érkezik a szlovák Kassai Állami Színház. Emlékestet rendeznek a nemzetiségi színházi mozgalom meghatározó tagja, Gergely László emlékére, és bemutatót tart az általa alapított Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulata is.  A fesztiválnak – ahogy 2018 óta mindig – az idén is a Nemzeti ad otthont, ezúttal a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia „előhangjaként”.

„A nemzetiségi színházi mozgalom kulcsszava az elkötelezettség” – mondja Rusz Milán, a Jelen/lét szervezője, a Magyarországi Szerb Színház vezetője. “Az az igény fejeződik ki ebben, hogy anyanyelvünket, kultúránkat a színházon keresztül is megőrizzük, erősítsük, hogy a maga természetességével élhessük meg kettős identitásunkat. Az én mintegy három évtizedes tapasztalatom az, hogy ezen színházak, társulatok működése egy-egy karizmatikus, elhivatott emberen múlik, aki nem adja fel, és képes éveken keresztül dolgozni az ügy érdekében, tud pályázni, szervezni.”

A magyarországi kisebbségek közül a bolgár, a görög, a német, a roma, a szerb, a horvát, a szlovák nemzetiségeknek vannak társulataik (lengyeleknek és a románoknak sajnos nincs). Vannak professzionális és amatőr, időszakonként, például egy-egy fesztiválra összeálló társulatok. A rendszeres játszó intézmények a Pécsi Horvát Színház, a szekszárdi Deutsche Bühne Ungarn, a szlovák Vertigo Budapesten és a Cervinus Szarvason, két roma társulat: a Cinka Panna és a Karaván, a bolgár Malko Teatro és a Budapesten működő Magyarországi Szerb Színház. Ezen kívül görög, örmény és több roma társulat működik még. 

„Nem könnyű út a nemzetiségi színházcsinálás, mert bár erkölcsi támogatás általában jön „odaátról”, a társulatok működésének egyedüli anyagi támogatója a mindenkori magyar kormány.”

Az első nemzetiségi színházi seregszemle 1993-ban volt, amikor Ablonczy László, a Nemzeti Színház akkori igazgatója úgy gondolta, hogy a Nemzetinek feladata, hogy befogadja és bemutassa a magyarországi nemzetiségek színházi életét. Ezután is voltak fesztiváljaik Arcusfeszt néven, Jordán Tamás igazgatása alatt is játszottak a Nemzetiben. 

A Jelen/létet 2013-ban és 2014-ben szervezték meg Gergely László kezdeményezésére, akinek az erőfeszítései eredményeként alakult meg 2010-ben a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség is. 

A szarvasi szlovák színházat is megalapító Gergely László 2016-ban egy balesetben elhunyt – az idei Jelen/lét az ő emlékét is megidézik egy est erejéig. A nemzetiségiek 2013 óta rendszeresen jelen vannak a Nemzeti Színházban, Jelen/lét pedig 2018-ban talált otthonra a Duna-parti teátrumban.

További cikkek
net_Rajzoltunk_egy_koeltemenyt_2023_2
A 10. MITEM részeként október 2-án 18 órától nyílik kiállítás a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában, melynek keretében Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt.
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.