Fotó: harag.eu

Trigonometria – Osztálytermi előadást mutatott be a Harag György Társulat

Az előadás a Csokonai Nemzeti Színházzal közösen jött létre, a produkció hamarosan román iskolákba is ellátogat a Mihai Raicu Társulat színészeivel. A szatmárnémeti társulat a Csongor és Tündét és a Woyzeck című előadást hozza el a 10. Színházi Olimpiára.

Elsősorban a 7-9. osztályos diákok a célközönsége annak az osztálytermi előadásnak, amit március 10-én mutatott be a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata a Kölcsey Ferenc Főgimnázium egyik termében. Maga a produkció rendhagyó, hiszen az előadásban szereplő színészek – Bogár Barbara, Budizsa Evelyn, Erdei Máté – a történet adott pontjain megállnak, a diákokkal rövid csoportfoglalkozás keretében megbeszélik a látottakat és kikérik véleményüket, hogyan kellene viselkedniük a szereplőknek az adott helyzetben. A szereplők e „rendezői utasítások” alapján játsszák el a megbeszélt jeleneteket.

„A Harag György Társulat életében nem ez az első osztálytermi előadás – járt már iskolákban a Csongor és Tünde felolvasószínházi változata, vagy a Klamm háborúja Rappert-Vencz Gáborral a főszerepben. A Debreceni Csokonai Nemzeti Színházzal most létrehozott előadás viszont rendhagyó, interaktív, a mai diákok nyelvén szólítja meg a tinédzserkorú közönséget egy olyan témakörben, ami nagyon is foglalkoztatja a mai tizenéveseket, mindezt a műfajban járatos szakemberek irányításával” – mondta Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat igazgatója, aki szeretné, ha a jövőben Szatmáron is átfogóbb színházi nevelési programot építhetnének ki a debreceni színházban évek óta sikerrel futó modell alapján.

Az előadás egy RO-HU pályázat keretében valósul meg, a partneri kapcsolatban pedig szerep jut a Szatmárnémeti Északi Színház román nyelvű társulatának, a Mihai Raicu társulatnak is. Madák Zsuzsanna rendező a román társulat három színészével is színpadra viszi a Romankovics Eda által írt darabot, amelyet szatmári román iskolákban játszanak majd.

Az előadás látványtervezője Mihály-Geresdi Zsófia és Szabó Anna. Kortárs szakértőként Gemza Villő működött közre, a projekt programvezetője Gemza Melinda.

A Harag György Társulat a Csongor és Tündét és a Woyzeck című előadást hozza el a 10. Színházi Olimpiára.

(Via harag.eu)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!