Fotó: harag.eu

Trigonometria – Osztálytermi előadást mutatott be a Harag György Társulat

Az előadás a Csokonai Nemzeti Színházzal közösen jött létre, a produkció hamarosan román iskolákba is ellátogat a Mihai Raicu Társulat színészeivel. A szatmárnémeti társulat a Csongor és Tündét és a Woyzeck című előadást hozza el a 10. Színházi Olimpiára.

Elsősorban a 7-9. osztályos diákok a célközönsége annak az osztálytermi előadásnak, amit március 10-én mutatott be a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata a Kölcsey Ferenc Főgimnázium egyik termében. Maga a produkció rendhagyó, hiszen az előadásban szereplő színészek – Bogár Barbara, Budizsa Evelyn, Erdei Máté – a történet adott pontjain megállnak, a diákokkal rövid csoportfoglalkozás keretében megbeszélik a látottakat és kikérik véleményüket, hogyan kellene viselkedniük a szereplőknek az adott helyzetben. A szereplők e „rendezői utasítások” alapján játsszák el a megbeszélt jeleneteket.

„A Harag György Társulat életében nem ez az első osztálytermi előadás – járt már iskolákban a Csongor és Tünde felolvasószínházi változata, vagy a Klamm háborúja Rappert-Vencz Gáborral a főszerepben. A Debreceni Csokonai Nemzeti Színházzal most létrehozott előadás viszont rendhagyó, interaktív, a mai diákok nyelvén szólítja meg a tinédzserkorú közönséget egy olyan témakörben, ami nagyon is foglalkoztatja a mai tizenéveseket, mindezt a műfajban járatos szakemberek irányításával” – mondta Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat igazgatója, aki szeretné, ha a jövőben Szatmáron is átfogóbb színházi nevelési programot építhetnének ki a debreceni színházban évek óta sikerrel futó modell alapján.

Az előadás egy RO-HU pályázat keretében valósul meg, a partneri kapcsolatban pedig szerep jut a Szatmárnémeti Északi Színház román nyelvű társulatának, a Mihai Raicu társulatnak is. Madák Zsuzsanna rendező a román társulat három színészével is színpadra viszi a Romankovics Eda által írt darabot, amelyet szatmári román iskolákban játszanak majd.

Az előadás látványtervezője Mihály-Geresdi Zsófia és Szabó Anna. Kortárs szakértőként Gemza Villő működött közre, a projekt programvezetője Gemza Melinda.

A Harag György Társulat a Csongor és Tündét és a Woyzeck című előadást hozza el a 10. Színházi Olimpiára.

(Via harag.eu)

További cikkek
Vidnyanszky
A Magyar Teátrumi Társaság tisztújító közgyűlést tartott az Eiffel Műhelyházban november 27-én, ahol a résztvevők újraválasztották az eddigi elnököt.
Jan_Fabre_Az_Olumposz_tetejen_900x599
A 11. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót 2024. április 5 – 27.  között rendezi meg a Nemzeti Színház.
Makovecz kultúrtemplom, Csenger (forrás: makovecz.hu)
A Magyar Művészeti Akadémia alapító elnöke, Makovecz Imre építész alkotását, az egykori Adventista Imaház újjászületését ünnepelték Csengeren.