Béranyák - A Vígszínház vendégjátéka

A CSET Fesztivállal jön a Színházi Olimpiára a Jurányi Ház

10. Színházi Olimpia keretében május 2-án indul a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban a CSET FESZT (CSalád – Egyén – Társadalom), ahol színházi előadások, műhelymunkák, installációk, beszélgetések során kerülnek előtérbe a társadalmi elvárások, tradíciók és előítéletek individuumra gyakorolt hatásai, amelyek befolyásolják a családon belüli szerepeket, a családhoz, mint mikrokörnyezethez való viszonyrendszert.

A FÜGE produkciós és ernyőszervezet 2021-ben számos partner bevonásával szervezte meg a fesztivál első kiadását Anyacsak1 címmel, ahol a színházi előadások, beszélgetések, műhelyfoglalkozások a szülővé válás és nem válás témáját járták körül tabuk nélkül.

A második kiadásban tágul a perspektíva: a család és abban az egyén helyzete és mozgástere a társadalom kontextusában válik tágan értelmezett témává. A fesztivál programjai foglalkoznak a gazdasági keretek, a társadalmi elvárások, tradíciók és előítéletek individuumra gyakorolt hatásaival, amelyek befolyásolják a családon belüli szerepeket, a családhoz, mint mikrokörnyezethez való viszonyrendszert.

Ugyanakkor vizsgálják az egyén környezet iránti felelősségét, családon belül betöltött szerepét, társadalmi szerepvállalását is. A programban a meghívott színházi előadások mellett kiemelten fontosak a zárt műhelymunkák és a nyilvános beszélgetések, befogadók, résztvevők, alkotók közötti találkozási lehetőségek.

Földrajzilag is szélesebb lesz a spektrum: a fővárosi színházak mellett, vidéki partnereket csatlakoznak a fesztiválhoz, a hazai munkák bemutatása mellett pedig nemzetközivé válik a program.

A CSET Fesztivál részletes programja és a jegyvásárlás ide kattintva érhető el.

Az eseményekről korábban Rozgonyi-Kulcsár Viktóriával beszélgettünk.

További cikkek
A Színházi Olimpia hivatalos megnyitója - fotó: 4K Media Studio
A színházi világ kiválóságainak adtak otthont Magyarország színpadai a 10. Színházi Olimpia idején 2023 áprilisától. A műfajilag sokszínű programsorozat előadásai 200 000 nézőt vonzottak be, és elhelyezték az országot a világ színházi térképén.
Vidnyanszky
A Magyar Teátrumi Társaság tisztújító közgyűlést tartott az Eiffel Műhelyházban november 27-én, ahol a résztvevők újraválasztották az eddigi elnököt.
Jan_Fabre_Az_Olumposz_tetejen_900x599
A 11. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót 2024. április 5 – 27.  között rendezi meg a Nemzeti Színház.