Dionüszosz visszatérése – Magyarul is olvasható Theodórosz Terzopulosz kötete

Április 16-án 20:30-tól, az Attisz Színház Nóra című előadása után közönségtalálkozó keretében kerül sor Teodórosz Terzopulosz: Dionüszosz visszatérésére című könyvének bemutatására a szerző részvételével.

Theodórosz Terzopulosz: Dionüszosz visszatérése

Theodórosz Terzopulosz, a világszerte ismert görög rendező, a Nemzetközi Színházi Olimpiai Bizottság elnöke 1985-ben alapította meg az Attis Színházat. Társulatának első előadása 1986-ban a Bakkhánsnők volt. E produkció létrehozása során alakult ki az a sajátos munkamódszer, mely már tartalmazta Terzopulosz művészi krédójának legfontosabb elemeit. 2015-ben publikált könyve, a Dionüszosz visszatérése a rendező és színészei által kidolgozott tréningek érzékletes, ám ugyanakkor egzakt leírása.

A felfedezésekben bővelkedő műhelymunka bemutatása  kapcsán olyan elemi fogalmakra fókuszál, mint a „lélegzet”, az „energia” és  az „idő”, melyek Terzopulosz számára a színész fizikai és szcenikai jelenlétének sarokpontjai. Mindenek előtt a gyakorlati munkára és a próbákra összpontosítva ismerteti meg az olvasót a egyedülálló színészképzési módszerével. 

A részletesen tárgyalt negyven önismereti gyakorlat elsősorban a fiatal színészgeneráció számára jelenthet fontos útmutatást.  Ez a már számos nyelven publikált kötet az SZFE kiadványaként, Kozma András fordításában hamarosan magyarul is olvasható lesz.

A könyvbemutatón részt vesz Kozma András (fordító), valamint Antal Zsolt (a könyvet kiadó Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese, a Németh Antal Drámaelméleti Intézet intézetvezetője). 

Az esemény magyar és angol szinkrontolmácsolással zajik. Előzetes regisztráció itt: [email protected]

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!