Ertl Péter / Lakatos János
Ertl Péter (credit) Lakatos János

Ertl Péter: „A célunk, hogy mindenki szerelembe essen a tánccal”

Idén a Színházi Olimpiához csatlakozva, Olaszország és Izrael különleges táncegyütteseivel és ismert magyar alkotókkal várják a közönséget a Budapest Táncfesztiválra április 27. és május 6. között. Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója a fesztiválszervezés kulisszatitkai mellett azt is elárulja, kinek ajánlja a táncelőadásokat.

– Hányadik alkalommal rendezik meg idén a Budapest Táncfesztivált?

– A Nemzeti Táncszínház megnyitása óta megszervezi ezt a fesztivált, 2010 óta pedig már a mai nevén, Budapest Táncfesztiválként. Fontosnak éreztük, hogy megjelenjen a fesztivál nevében Budapest, ezáltal is beemelve a fővárost a kortárs táncélet körforgásába. Az idei év még különlegesebb lesz, ugyanis csatlakoztunk a húsvéttól Szent Iván napjáig tartó 10. Színházi Olimpiához, így a hazai legnagyobb táncünnep, a Budapest Táncfesztivál nemzetközi előadásai egyben a jubileumi színházi fesztivál programjai is lesznek.

– Idén Izrael és Olaszország a Budapest Táncfesztivál két díszvendég. Mit kell róluk tudni? Mi az onnan érkező társulatok különlegessége?

– Az olasz társulat estje két részből áll, az egyik egy izraeli koreográfus, Eyal Dadon, a másik meg egy olasz, Diego Tortelli munkája. Az első rész azt a változást, transzformációt mutatja be, hogy a gyerekségből, a gyereki létből, az ártatlanságból, hogy lépünk a felnőttkorba. Hogy ez mi mindent jelent, ezt fogalmazza meg ez a képzett, nagyon magas technikai tudással rendelkező társulat. Ez nagyon érzékeny és nagyon izgalmas koreográfusi teljesítmény. Ez a Yeled című előadás – maga a szó is azt jelenti, hogy gyermek. A másik a Shoot me, ami inkább zenei alapra épülő produkció, ahol Jim Morrison-számok is felcsendülnek majd. Ez tehát az Aterballetto, velük kezdünk.

Az izraeli Vertigo pedig azért az egyik kedvencünk mert amellett, hogy 2014-ben voltak már Budapesten a Táncfesztiválon, van más magyar kötődésük is, ugyanis évekkel ezelőtt dolgoztak együtt az Artussal, Goda Gábor társulatával. Már akkor is egy nagyon izgalmas csapat volt. Noa Wertheim, Adi Shaal és a társulatuk tagjai egy ökofaluban dolgoznak és élnek Izraelben, Tel-Avivon kívül. Ez az önfenntartó közösség a Covid alatt még inkább bezárkózott, amikor leállt az élet, nem volt előadás, turné, megadatott nekik, hogy be tudtak költözni a próbaterembe az egyébként állandóan turnén levő Itamar Doari zeneszerzővel, ütős előadóművésszel. Pardes az előadásuk címe, ami virágoskert, olajfaliget jelent, egyéb nyelvekben Paradicsomként él tovább a szó. Ritkán adatik meg az, hogy egy alkotó ennyire el tud mélyülni egy témában, kizárva a teljes külvilágot.

– Kinek szól a táncfesztivál, a tánc-gourmet-nak vagy a kezdők is találnak kedvükre valót?

– A Budapest Táncfesztivál alapvetően egy kortárs táncfesztivál, de a programot minden évben úgy állítjuk össze, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. Idén is nagyon színes palettával készültünk, lesz árnyjáték és vonósnégyes, az egyik elő adásunkban felfedezhetik Jim Morrison dalait, választhatnak klasszikus Shakespeare-királydrámát kortárs nyelven eltáncolva, illetve kiderül, hogy Bizet Carmenje minden nőben benne lakik, A varázsfurulyában pedig a magyar népdalé és a néptáncé lesz a főszerep. Azt gondolom, hogy ebben a felhozatalban az ínyencek is megtalálják a csemegéket, de szeretettel várjuk azokat is, akik még csak most ismerkednek a tánc műfajával. A célunk úgyis ugyanaz, hogy mindenki szerelembe essen a tánccal…

Borbély Zsuzsa interjúja eredetileg a Papageno oldalán jelent meg.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!