Duda Paiva - fotó: Conni Trommlitz

Elindult az I. Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztivál

Május 6-án autók helyett óriásbábok masíroztak az Andrássy úton a Színházi Olimpia keretében megrendezett első Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztivál nyitányaként. 

A 10. Színházi Olimpia keretében május 6-19. között az Abstract – I. Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztiválon a legkülönbözőbb bábelőadásokkal találkozhat a közönség a Budapest Bábszínház Nagyszínpadán és az Ország Lili Stúdióban. 

Elismert bábművészek érkeznek a fővárosba, a brazil-holland Duda Paiva például, aki szólóelőadásával, a Bruce Marie-vel lép fel, Stephen Mottram Angliából két produkcióját hozza (Az ejtőernyő, Nézd a labdát), és a dél-afrikai származású Janni Younge Hamlet rendezése is látható lesz. 

A felsorolt nemzetek mellett Franciaország (Ámbra), Lengyelország (Szitakötő), Spanyolország (Akhilleusz, A lélek mechanizmusai), Mexikó (Szenzáció!) és a határon túl (Gabi és a repülő nagypapa) is jelen lesz. 

Fiatal, pályakezdő bábművészek is bemutatkoznak a budapesti közönségnek: a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem magiszteri másodéves bábművészet szak hallgatói kaptak meghívást egy vizsgaelőadásukkal, a Bennem a létra Weöres Sándor versei alapján készült. 

A hazai bábművészetet a Füge és az Eszme Koprodukciója, a Budapest Bábszínház Frankenstein című előadása és a teátrum kísérleti stúdiójának bemutatkozása (Ponttól pontig) képviseli. 

Olaszország is szerepel a műsorban, bár az Apró öngyilkosságok című, tárgyetűdökből álló produkció eredetileg Molnár Gyula, a magyar származású, Olaszországba költöző, világszerte ismert tárgyanimációs bábművész rendezése, melyet a fesztivál utolsó napján lánya, Olivia Molnar ad elő. 

A felnőtteknek szóló és gyerekelőadásokat egyaránt felvonultató Abstract Bábfesztivál Molnár Gyula Tárgyszínház című művének könyvbemutatójával zárul május 19-én.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!