Duda Paiva - fotó: Conni Trommlitz

Elindult az I. Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztivál

Május 6-án autók helyett óriásbábok masíroztak az Andrássy úton a Színházi Olimpia keretében megrendezett első Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztivál nyitányaként. 

A 10. Színházi Olimpia keretében május 6-19. között az Abstract – I. Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztiválon a legkülönbözőbb bábelőadásokkal találkozhat a közönség a Budapest Bábszínház Nagyszínpadán és az Ország Lili Stúdióban. 

Elismert bábművészek érkeznek a fővárosba, a brazil-holland Duda Paiva például, aki szólóelőadásával, a Bruce Marie-vel lép fel, Stephen Mottram Angliából két produkcióját hozza (Az ejtőernyő, Nézd a labdát), és a dél-afrikai származású Janni Younge Hamlet rendezése is látható lesz. 

A felsorolt nemzetek mellett Franciaország (Ámbra), Lengyelország (Szitakötő), Spanyolország (Akhilleusz, A lélek mechanizmusai), Mexikó (Szenzáció!) és a határon túl (Gabi és a repülő nagypapa) is jelen lesz. 

Fiatal, pályakezdő bábművészek is bemutatkoznak a budapesti közönségnek: a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem magiszteri másodéves bábművészet szak hallgatói kaptak meghívást egy vizsgaelőadásukkal, a Bennem a létra Weöres Sándor versei alapján készült. 

A hazai bábművészetet a Füge és az Eszme Koprodukciója, a Budapest Bábszínház Frankenstein című előadása és a teátrum kísérleti stúdiójának bemutatkozása (Ponttól pontig) képviseli. 

Olaszország is szerepel a műsorban, bár az Apró öngyilkosságok című, tárgyetűdökből álló produkció eredetileg Molnár Gyula, a magyar származású, Olaszországba költöző, világszerte ismert tárgyanimációs bábművész rendezése, melyet a fesztivál utolsó napján lánya, Olivia Molnar ad elő. 

A felnőtteknek szóló és gyerekelőadásokat egyaránt felvonultató Abstract Bábfesztivál Molnár Gyula Tárgyszínház című művének könyvbemutatójával zárul május 19-én.

További cikkek
Gulliver - forrás: MITEM
A MITEM-en szereplő Těšínské Színház, Bajka Bábtársulat október 3-i előadását ihlető gondolat, hogy a távoli véleményekkel, gondolkodásmódokkal és szokásokkal való találkozás hasznos, egyszersmind szórakoztató is lehet.
net_Agon_eloadas_eorifoto-48
Erős kezdés egy rendhagyó fesztiválon – a Nemzeti Színház saját produkcióinak sorozatából elsőként az Agónt láthatta a közönség a 10. MITEM-en.
synergy logo
Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében látható. A Fesztiválról Venczel Valentin gondolatait osztjuk meg.