Fenntartható-e a társulati lét? – Kerekasztal a Színházi Olimpián

Május 27-én 15 órától a debreceni Csokonai Fórumban tartanak kerekasztal-beszélgetést a 10. Színházi Olimpia részeként a társulati létforma aktuális kérdéseiről. 

A társulati létforma sokáig magától értetődő természetességgel határozta meg a magyarországi színházi szférát. Az elmúlt időszak azonban több olyan változást hozott, amelyek ha nem is rengették meg a társulatba mint a színházi szakma alapegységébe vetett hitet, de legalábbis kérdéseket vetettek fel. A pandémia számos foglalkoztatási és munkajogi problémát hozott felszínre, míg a közalkalmazotti státusz elvesztése sokakban aggodalmat keltett.

A Csokonai Színház vendégei arról beszélgetnek majd a 10. Színházi Olimpia kísérőrendezvényén, hogy a fentiek ellenére mi indokolja a társulatok fenntartását. A beszélgetőtársak arra keresik közösen a választ, hogy milyen változásokon kell(ene) átmenniük a társulattal rendelkező intézményeknek ahhoz, hogy a külső környezettel szemben reziliens, ugyanakkor művészeti szempontokból rugalmas struktúrát hozzanak létre.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Hargitai Iván (rendező, a József Attila Színház művészeti vezetője), Keszég László (rendező, a Magyar Színházi Társaság elnöke), Rozgonyi-Kulcsár Viktória (a Füge Produkció művészeti vezetője), Gemza Péter (Csokonai Színház).

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!