Fenntartható-e a társulati lét? – Kerekasztal a Színházi Olimpián

Május 27-én 15 órától a debreceni Csokonai Fórumban tartanak kerekasztal-beszélgetést a 10. Színházi Olimpia részeként a társulati létforma aktuális kérdéseiről. 

A társulati létforma sokáig magától értetődő természetességgel határozta meg a magyarországi színházi szférát. Az elmúlt időszak azonban több olyan változást hozott, amelyek ha nem is rengették meg a társulatba mint a színházi szakma alapegységébe vetett hitet, de legalábbis kérdéseket vetettek fel. A pandémia számos foglalkoztatási és munkajogi problémát hozott felszínre, míg a közalkalmazotti státusz elvesztése sokakban aggodalmat keltett.

A Csokonai Színház vendégei arról beszélgetnek majd a 10. Színházi Olimpia kísérőrendezvényén, hogy a fentiek ellenére mi indokolja a társulatok fenntartását. A beszélgetőtársak arra keresik közösen a választ, hogy milyen változásokon kell(ene) átmenniük a társulattal rendelkező intézményeknek ahhoz, hogy a külső környezettel szemben reziliens, ugyanakkor művészeti szempontokból rugalmas struktúrát hozzanak létre.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Hargitai Iván (rendező, a József Attila Színház művészeti vezetője), Keszég László (rendező, a Magyar Színházi Társaság elnöke), Rozgonyi-Kulcsár Viktória (a Füge Produkció művészeti vezetője), Gemza Péter (Csokonai Színház).

További cikkek
A Színházi Olimpia hivatalos megnyitója - fotó: 4K Media Studio
A színházi világ kiválóságainak adtak otthont Magyarország színpadai a 10. Színházi Olimpia idején 2023 áprilisától. A műfajilag sokszínű programsorozat előadásai 200 000 nézőt vonzottak be, és elhelyezték az országot a világ színházi térképén.
Vidnyanszky
A Magyar Teátrumi Társaság tisztújító közgyűlést tartott az Eiffel Műhelyházban november 27-én, ahol a résztvevők újraválasztották az eddigi elnököt.
Jan_Fabre_Az_Olumposz_tetejen_900x599
A 11. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót 2024. április 5 – 27.  között rendezi meg a Nemzeti Színház.