Teatro Potlach - Húszezer mérföldnyire a tenger alatt

A 10. Színházi Olimpia előadásaival indult a Gyulai Várszínház 60. évada

A Prométheusz’22 című előadás a Kolozsvári Állami Magyar Színház, az SNT Drama Ljubljana és a Konstancai Állami Színház közös produkciójaként volt látható június 22-én, és további két előadás is színre kerül a 10. Színházi Olimpia keretében.

A Prométheusz’22 Kali Ágnes és Tompa Gábor adaptációja, Aiszkhülosz Leláncolt Prométheusz című tragédiája nyomán készült. A rendező, Tompa Gábor ajánlója szerint a Prométheusz‘22 elmélkedés az értelmiségi helyzetéről a 21. században. Az előadás ironikus és józan megközelítésből próbálja vizsgálni Prométheusz kortárs világunkban oly aktuálisnak ható mítoszát. Magyar, román és angol nyelven, magyar felirattal láthatták a nézők.

A Luxurîa, a Barcelona Flamenco Ballet előadása június 24-én volt látható a Gyulai Várszínházban. Az előadás cselekményének központjában egy férfi áll, aki életének különböző konfliktusait tapasztalja meg. A férfi sikeres művész, és ellenállhatatlanul vonzó a hölgyek számára. Azonban amikor élete nagy szerelmével találkozik, ráébred, hogy semmi nem olyan egyszerű, amilyennek látszik.

A Jules Verne regényből készült Húszezer mérföldnyire a tenger alatt című színpadi adaptáció rendezője Pino Di Buduo. Ő és a Teatro Potlach társulat az elmúlt években már kétszer is szerepelt Gyulán, 2019-ben Vidám Shakespeare címmel közös bemutatót is létrehoztak a Gyulai Várszínházzal. A június 27-én látható előadás ötlete a társulat azon jellemzőjéből származik, hogy a komoly színészi munkát és a színpadi jelenlétet helyezi előtérbe, miközben a legmodernebb és legfejlettebb digitális és fénytechnikai technikákat alkalmazzák. Jules Verne híres könyvéből egy elképesztő látványvilágú előadás születik, amely azon a felfogáson alapul, hogy a drámaszínházhoz tartozó elbeszélő technikákat digitális szcenográfiai technikákkal ötvözve a regényoldalak látomásszerű hatását alkotják újra. Angol nyelven, magyar felirattal láthatják majd a nézők.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!