Teatro Potlach - Húszezer mérföldnyire a tenger alatt

A 10. Színházi Olimpia előadásaival indult a Gyulai Várszínház 60. évada

A Prométheusz’22 című előadás a Kolozsvári Állami Magyar Színház, az SNT Drama Ljubljana és a Konstancai Állami Színház közös produkciójaként volt látható június 22-én, és további két előadás is színre kerül a 10. Színházi Olimpia keretében.

A Prométheusz’22 Kali Ágnes és Tompa Gábor adaptációja, Aiszkhülosz Leláncolt Prométheusz című tragédiája nyomán készült. A rendező, Tompa Gábor ajánlója szerint a Prométheusz‘22 elmélkedés az értelmiségi helyzetéről a 21. században. Az előadás ironikus és józan megközelítésből próbálja vizsgálni Prométheusz kortárs világunkban oly aktuálisnak ható mítoszát. Magyar, román és angol nyelven, magyar felirattal láthatták a nézők.

A Luxurîa, a Barcelona Flamenco Ballet előadása június 24-én volt látható a Gyulai Várszínházban. Az előadás cselekményének központjában egy férfi áll, aki életének különböző konfliktusait tapasztalja meg. A férfi sikeres művész, és ellenállhatatlanul vonzó a hölgyek számára. Azonban amikor élete nagy szerelmével találkozik, ráébred, hogy semmi nem olyan egyszerű, amilyennek látszik.

A Jules Verne regényből készült Húszezer mérföldnyire a tenger alatt című színpadi adaptáció rendezője Pino Di Buduo. Ő és a Teatro Potlach társulat az elmúlt években már kétszer is szerepelt Gyulán, 2019-ben Vidám Shakespeare címmel közös bemutatót is létrehoztak a Gyulai Várszínházzal. A június 27-én látható előadás ötlete a társulat azon jellemzőjéből származik, hogy a komoly színészi munkát és a színpadi jelenlétet helyezi előtérbe, miközben a legmodernebb és legfejlettebb digitális és fénytechnikai technikákat alkalmazzák. Jules Verne híres könyvéből egy elképesztő látványvilágú előadás születik, amely azon a felfogáson alapul, hogy a drámaszínházhoz tartozó elbeszélő technikákat digitális szcenográfiai technikákkal ötvözve a regényoldalak látomásszerű hatását alkotják újra. Angol nyelven, magyar felirattal láthatják majd a nézők.

További cikkek
net_Rajzoltunk_egy_koeltemenyt_2023_2
A 10. MITEM részeként október 2-án 18 órától nyílik kiállítás a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában, melynek keretében Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt.
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.