A test emlékezete – Fotó: Kaszner Nikolett

Abakanon – Összművészeti produkció a Szépművészeti Múzeumban

A Szépművészeti Múzeum egyedülálló, nemzetközi összművészeti produkciónak ad otthont június 20-án Magdalena Abakanowicz  lengyel képzőművész születésnapján a 10. Színházi Olimpia keretében.

A Gergye Krisztián Társulat Abakanon – A test emlékezete című előadását a múzeum gyűjteményében őrzött Ketrec című embernagyságú szobor ihlette, amellyel a térinstalláció részeként ezen az egy napon a nagyközönség ismét találkozhat.

Az előadás művészetértelmező szemlélettel közelít az életműhöz. A test emlékezete a tánc-, a bábművészet, a képzőművészet és a kortárs zene szintézise által törekszik a kimerevített rítusokként értelmezhető Abakanowicz-művek megidézésére. Misztikus és mitikus világok jelennek meg a színpadon, ahol az örök mozdulatlanságba zárt figurák életre kelnek.

Magdalena Abakanowicz (1930-2017)szobrai időről időre megihletik a táncművészeket, sőt maga a szobrász is készített koreográfiát pályája során. Művei és a tánc kapcsolatáról így beszélt:

„Amikor esténként hazaindulok a műteremből, arra gondolok, hogy szobraim éppen most kelnek életre, kezdik el saját életüket, keresik meg saját ritmusukat.”

A magyar és szlovák művészeket is felvonultató összművészeti performansz a 10. Színházi Olimpia alkalmából kiírt Zsinórok nélkül című pályázat részeként valósul meg.

(Via szepmuveszeti.hu)

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.