A test emlékezete – Fotó: Kaszner Nikolett

Abakanon – Összművészeti produkció a Szépművészeti Múzeumban

A Szépművészeti Múzeum egyedülálló, nemzetközi összművészeti produkciónak ad otthont június 20-án Magdalena Abakanowicz  lengyel képzőművész születésnapján a 10. Színházi Olimpia keretében.

A Gergye Krisztián Társulat Abakanon – A test emlékezete című előadását a múzeum gyűjteményében őrzött Ketrec című embernagyságú szobor ihlette, amellyel a térinstalláció részeként ezen az egy napon a nagyközönség ismét találkozhat.

Az előadás művészetértelmező szemlélettel közelít az életműhöz. A test emlékezete a tánc-, a bábművészet, a képzőművészet és a kortárs zene szintézise által törekszik a kimerevített rítusokként értelmezhető Abakanowicz-művek megidézésére. Misztikus és mitikus világok jelennek meg a színpadon, ahol az örök mozdulatlanságba zárt figurák életre kelnek.

Magdalena Abakanowicz (1930-2017)szobrai időről időre megihletik a táncművészeket, sőt maga a szobrász is készített koreográfiát pályája során. Művei és a tánc kapcsolatáról így beszélt:

„Amikor esténként hazaindulok a műteremből, arra gondolok, hogy szobraim éppen most kelnek életre, kezdik el saját életüket, keresik meg saját ritmusukat.”

A magyar és szlovák művészeket is felvonultató összművészeti performansz a 10. Színházi Olimpia alkalmából kiírt Zsinórok nélkül című pályázat részeként valósul meg.

(Via szepmuveszeti.hu)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!