Cirkulart 2022. Stupava. FOTO - Michal Svítok

Adrian Schwarzstein: „A humor a legjobb terápia a problémákra”

Június 24-én mutatkozik be Szlovákia első kortárs cirkuszi produkciója, a Younák Cirkusz, amely egy különleges, sokféle művészeti formát ötvöző előadással várja majd a közönséget a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozón, a 10. Színházi Olimpia keretében. A produkció alkotóival a Lángoló készített interjút.

„A kortárs vagy újcirkusz lényegében cirkusz állatok nélkül, akrobatákkal, akik a cirkuszi környezetben mesélnek el egy történetet.„ – árulta el a Katarína Pokorná produkciós menedzser:

Sok mindennek a fúziója ez a műfaj, ott van benne a folklór, a zene, a tánc, tartalmaz színházi elemeket.

Emellett nagyon fontos szerepet játszanak a cirkuszi számok, hiszen a darabban közreműködik zsonglőr, légtornász, de van german wheellel, vagy ahogy magyarul mondják, csodakerékkel fellépő artista is, és van ugrószám, amelyek aztán mind összeállnak egy történetté.

Pokorná elmondta, hogy a nemzeti hőssé vált betyár, Juraj Jánošík – szlovák nemzeti hős – története nagyon hasonló Robin Hoodéhoz is, sokszor vele állítjuk párhuzamba Jánosik alakját, ha a külföldi nézők nem tudják hová tenni a karaktert.

Adrian Schwarzstein spanyol születésű komikus és színész, a darab rendezője elmondta, hogy a cirkuszról azt érdemes tudni, hogy kifejezetten nemzetközi művészeti ág, ami régen sem feltétlenül nemzeti alapon szerveződött.

A régi időkben a híres Moszkvai Cirkusz társulata is a világ, majd később a Szovjetunió minden szegletéből származó művészekből állt: volt észak-koreai légtornász, kazah állatszelídítő, ukrán akrobata. Így nem lepődött meg, amikor felkérték, hogy Juraj Jánošík történetét színpadra vigye, mindezt tradicionális szlovák zenei környezetben.

Elmondásuk szerint a Younák különlegességét, egyediségét a kortárs cirkusz világában az adja, hogy egy univerzális előadást mutatnak be, ami mindenkinek szól, amit bárki megnézhet Magyarországtól Japánig. Nem csak a története miatt, hanem mert úgy gondolják, hogy bárki számára érthető.

 Olyasmi ez, mintha a folkór, a népzene és a karakterek újra egymásra találnának egy nagyon nyitott és felszabadult formában.

Pokorná és Schwarzstein ezen kívül beszélnek még arról, hogy hogyan érdemes kortárs cirkuszi előadást csinálni, milyen élményeik vannak Magyarországról, és hogy miért nem szabad túl komolyan venni a politikát.

Az interjú teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!