Cirkulart 2022. Stupava. FOTO - Michal Svítok

Adrian Schwarzstein: „A humor a legjobb terápia a problémákra”

Június 24-én mutatkozik be Szlovákia első kortárs cirkuszi produkciója, a Younák Cirkusz, amely egy különleges, sokféle művészeti formát ötvöző előadással várja majd a közönséget a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozón, a 10. Színházi Olimpia keretében. A produkció alkotóival a Lángoló készített interjút.

„A kortárs vagy újcirkusz lényegében cirkusz állatok nélkül, akrobatákkal, akik a cirkuszi környezetben mesélnek el egy történetet.„ – árulta el a Katarína Pokorná produkciós menedzser:

Sok mindennek a fúziója ez a műfaj, ott van benne a folklór, a zene, a tánc, tartalmaz színházi elemeket.

Emellett nagyon fontos szerepet játszanak a cirkuszi számok, hiszen a darabban közreműködik zsonglőr, légtornász, de van german wheellel, vagy ahogy magyarul mondják, csodakerékkel fellépő artista is, és van ugrószám, amelyek aztán mind összeállnak egy történetté.

Pokorná elmondta, hogy a nemzeti hőssé vált betyár, Juraj Jánošík – szlovák nemzeti hős – története nagyon hasonló Robin Hoodéhoz is, sokszor vele állítjuk párhuzamba Jánosik alakját, ha a külföldi nézők nem tudják hová tenni a karaktert.

Adrian Schwarzstein spanyol születésű komikus és színész, a darab rendezője elmondta, hogy a cirkuszról azt érdemes tudni, hogy kifejezetten nemzetközi művészeti ág, ami régen sem feltétlenül nemzeti alapon szerveződött.

A régi időkben a híres Moszkvai Cirkusz társulata is a világ, majd később a Szovjetunió minden szegletéből származó művészekből állt: volt észak-koreai légtornász, kazah állatszelídítő, ukrán akrobata. Így nem lepődött meg, amikor felkérték, hogy Juraj Jánošík történetét színpadra vigye, mindezt tradicionális szlovák zenei környezetben.

Elmondásuk szerint a Younák különlegességét, egyediségét a kortárs cirkusz világában az adja, hogy egy univerzális előadást mutatnak be, ami mindenkinek szól, amit bárki megnézhet Magyarországtól Japánig. Nem csak a története miatt, hanem mert úgy gondolják, hogy bárki számára érthető.

 Olyasmi ez, mintha a folkór, a népzene és a karakterek újra egymásra találnának egy nagyon nyitott és felszabadult formában.

Pokorná és Schwarzstein ezen kívül beszélnek még arról, hogy hogyan érdemes kortárs cirkuszi előadást csinálni, milyen élményeik vannak Magyarországról, és hogy miért nem szabad túl komolyan venni a politikát.

Az interjú teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

További cikkek
net_Rajzoltunk_egy_koeltemenyt_2023_2
A 10. MITEM részeként október 2-án 18 órától nyílik kiállítás a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában, melynek keretében Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt.
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.