Madách Projekt, 2. szín (forrás: SZFE)

Bemutatjuk a Madách Projekt magyar résztvevőit!

Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából egyedülálló nemzetközi színházi produkció valósul meg a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a 10. Színházi Olimpia keretében: a Madách Projektben magyar színészhallgatók is részt vesznek.

A dráma tizenöt színe közül négy Magyarországon marad, ezeket a Színház- és Filmművészeti Egyetem, illetve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kaposvári színművész hallgatói adják elő.

A kaposvári egyetem színművész osztatlan képzés tantárgystruktúrája mind a gyakorlati, mind az elméleti ismereteket magába foglalja: a gyakorlati képzés a színművészethez szükséges technikai és pszichikai adottságok és készségek kialakítására, fejlesztésére fókuszál. A színészmesterség tantárgyakkal karöltve ebben segítenek az olyan készségtárgyak, mint a művészi beszéd, színpadi mozgás és tánc, az ének és hangszeres zenei ismeretek. 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem budapesti felsőoktatási intézmény, amely a színház, a film és a televízió számára képez alkotóművészeket. Az intézményes magyar nyelvű színészoktatás története 1865. január 2-án vette kezdetét, amikor a pesti Nemzeti Színház közelében, egy lakóház második emeletének három szobájában megnyílt a Színészeti Tanoda. Jelenleg az egyetem alap-, magiszteri-, osztatlan- és doktori képzések keretében az érintett művészeti területek minden szakirányát lefedő felsőfokú oktatást nyújt.

A MATE kaposvári campusának színművész hallgatói és a Színház- és Filmművészeti Egyetem 42 hallgatója közösen viszi színpadra Az ember tragédiája színei közül a Paradicsomot (2. szín), a Paradicsomon kívülit (3. szín), a Falansztert (12. szín) és az Édenen kívült (15. szín).

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.