Bérczes László – Fotó: Memlaur Imre

Bérczes László: „Két kivételes élményem volt a Színházi Olimpián”

Bérczes László Jászai Mari-díjas rendező a 10. Színházi Olimpia két előadásáról, ifj. Vidnyánszky Attila Ifjú barbárok-rendezéséről  és Eugenio Barba Anasztászisz (Feltámadás) című darabjáról beszélt a Magyar Nemzetnek.

„Életemben ennyit nem nevettem, miközben ilyen mélységesen komoly, magyar és közép-európai, valamilyen értelemben pedig az egész emberiség kultúráját érintő, felkavaró előadást láttam” – mondta Bérczes László.

Színházba mindenekelőtt sírni, nevetni és gondolkodni megy az ember.

„Ha ez egy előadásban úgy valósul meg, hogy nem tudom megkülönböztetni, hogy sírok vagy nevetek, az maga a zsenialitás. Ebben az előadásban szerintem sokakkal megtörtént mindez.” –fejtette ki a rendező:

Az ifjú barbárokat ifj. Vidnyánszky Attila rendezői pályájának nagyon arányos és harmonikus összegzésének tartja, amely segített neki abban, hogy a szétszaggatott magyar világban megélhesse a magyarságát. Vidnyánszky befogadó és nem fél a sokféle kultúra megismerésétől. – összegezte gondolatait Bérczes.

Bérczes László másik kiemelkedő élménye a Színházi Olimpián Eugenio Barba Anasztászisz (Feltámadás)-rendezése volt.

„Személyesen Eugenio Barbát a Szkénében ismertem meg évtizedekkel ezelőtt. A mostani találkozás megdöbbentett: varázslatos nyitott könyvet láttam. A 86 éves rendező úgy tud ránézni a világra, hogy abban nincsen semmi cinizmus, fásultság és szkepszis, miközben felmutatja az elmúlást. Ráadásul úgy tud elköszönni, hogy közben örül, hogy az élet folytatódik.”

Eugenio Barba rendezése Bérczes elmondása szerint

A világ gazdagságának felmutatása, és annak, hogy az ember ilyen is lehetne.

„Ez a két előadás tehát biztosan megmarad, és amikor az ember elgyengül vagy földre kerül, csak elő kell hozni a mélyből, hogy lehet így is csinálni.” – összegezte élményeit a rendező.

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

További cikkek
synergy logo
Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében látható. A Fesztiválról Venczel Valentin gondolatait osztjuk meg.
cartea-lui-ruth-7
A Rúth könyve azoknak a fájdalmáról szól, akik a háború elöl menekülve, családjukat hátrahagyva új világba költöztek. A bukaresti Állami Zsidó Színház előadása október 2-án látható.
Comédie Francaise - fotó: Jan Versweyveld
Molière halhatatlan Tartuffe, avagy a képmutató című művének XIV. Lajos által cenzúrázott, háromfelvonásos változata kel életre a Comédie Francaise társulatának előadásában október 7-én este és október 8-án délután a 10. MITEM keretében.